Salı, Kasım 28, 2006

Dikkat! Arabanız mikrop yuvası!


İnsanlar araçlarındaki belli bazı bölgeleri temizleyip dezenfekte etmedikleri için mikroplar rahatlıkla çoğalabiliyor. Araçta seyahat eden herkes kendi mikroplarını getiriyor ve arabaya bırakıyor.
Üç yaşından küçük iki çocuğuyla sürekli seyahat eden ve uzun saatler geçirdiği aracını bazen büro, bazen giysi dolabı olarak kullanmak zorunda kalan bir iş kadınının otomobilinden alınan örnekleri laboratuvarda incelediğinde, kapı kollarında, koltuklarda ve zeminde milyonlarca bakteri bulundu. İncelenen araçta deri enfeksiyonuna yol açan MRSA bakterisine bile rastladıklarını kaydeden Amerikalı Migrobiyolog Dr. Gerba, otomobillerin en mikroplu yerlerinin kontrol panelinin bulunduğu göğüs kısmı ile bozuk para tutucusu ve kahve ya da başka içeceklerin konduğu bölüm olduğunu, buralarda hava sirkülâsyonunun bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam sağladığını söyledi. Bebek koltuğunda da binlerce bakterinin yanı sıra küf tespit ettiklerini belirten Amerikalı mikrobiyolog, haftada en az bir kez dezenfektan bir temizleyiciyle aracın göğüs kısmı, kapı kolları ve diğer yerlerin silinmesini önerdi.

Pazartesi, Kasım 27, 2006

'Türkiye'de G.Amerika kadar ticari araç sattık'


Ticari araç üretimini artıran Peugeot, pazar payını genişletmeye hazırlanıyor. Bu büyümeye Türkiye'nin de önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor.
Geçen yıl tüm dünyada 201 bin 500 adet hafif ticari araç satan firma, en fazla ürünü Fransa'da pazarladı. İngiltere'den sonra gelen Türkiye ise 14 bin 900 ticari araç satışıyla marka için üçüncü büyük pazar oldu. Bu rakam tüm Latin Amerika'da satılan Peugeot ticari araç sayısına eşit. Mart 2007'den itibaren yeni Boxer ve Expert modellerini Türkiye pazarına sunacaklarını bildiren Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Dominique Hanotaux, "Minicargo modeliyle diğer markaların olmadığı yeni küçük ticari araç sınıfına adım atacağız. Bu model Nisan 2008'den itibaren yola çıkmaya başlıyor, yıllık satış hedefi 50 bin adet olacak." dedi. Peugeot, Citroen ve Fiat arasında 2017'ye kadar uzatılan ortak üretim anlaşmasının ürünlerinden biri olan yeni Expert, tıpkı Boxer gibi İtalya'da Fiat fabrikalarında üretiliyor. Öncekine göre daha geniş yük ve daha geniş bir hacim sunan yeni Expert, panelvan ve kombi olmak üzere iki versiyon ile kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Dacia Logan ilk makyajını yaptı

Dacia, yeni Logan Collection modeli ile ürün gamını modernleştirerek yeniledi.
Yeni döşemeler, yepyeni renkler, yeni tip kristal stop lambaları ve dışarıdan buton ile açılabilen yeni tasarımlı bagaj kapağı ile yeni Logan Collection ayrıntılara özen gösteriyor. Yeni Collection'da 105 beygir gücünde 1,6 lt. 16v motor ile donatılan üst gam Prestige versiyonu da yer alıyor. Logan Collection, 16,3 bin ile 27,7 bin YTL arasında değişen fiyatlara sahip.

Doğuş'un fellik fellik aradığı araba


Doğuş Grubu’nda Volkswagen Scirocco alarmı verildi. Grup, yanlışlıkla satılan Ferit Şahenk’in ilk otomobilini bulmak için Türkiye’nin altını üstüne getiriyor.
Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda ve Bentley markalarıyla bu yıl 2 milyar dolarlık ciroya koşan Doğuş Otomotiv, tek bir otomobilin derdine düştü... Şirket, yıllar önce yanlışlıkla satılan Şahenk’in spor aracı Scirocco’yu yeniden bulabilmek için seferber oldu. 1970’li yıllarda ehliyetini aldığı zaman ilk otomobili olan VW Scirocco’nun bulunmasını isteyen Şahenk, grup çalışanlarına “özel ricada” bulundu. Şimdi Doğuş Grubu, araç için harıl harıl araştırma yapıyor. Şasi numarası ve plakası, Doğuş Otomotiv bayilerinin hepsine bildirildi. Bunun yanı sıra Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nden VW Scirocco’nun akibetiyle ilgili bilgi talep edildi. Tüm bu çalışmalar Ferit Şahenk’in Autoshow fuarında Murat Günak’ın tasarladığı ve önümüzdeki dönemde Scirocco’nun yerine geçecek Iroc’a büyük ilgi göstermesiyle hızlandı. Doğuş çalışanlarının hedefi ise yılsonuna kadar aracı bularak Şahenk’e bir anlamda yılbaşı hediyesi verebilmek...

Cuma, Kasım 24, 2006

Amerika en güvenli aracı seçti

Listede yer alan toplam 13 otomobil ve spor aracın güvenlik için gerekli görülen bir denge sistemine sahip oldukları belirtildi. "Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü" tarafından güvenlik için gerekli hale getirilen sistem, tehlike anında araçların dengede kalmasını sağlıyor.

Sürücünün aracın kontrolünü kaybedebileceği anı hissederek otomatik olarak frene basan elektronik denge kontrol sistemi, dengeli hale getirdiği aracın şeritten çıkmasını engelliyor. Enstitü, araştırmaların ölümle sonuçlanan 10 bin civarında kazanın söz konusu sistem sayesinde önlenebileceğini gösterdiğini belirterek, sistemin kullanılmasının gerekli olduğunu belirtiyor.

Enstitünün seçtiği en güvenli 2007 model araçlar listesinde, geniş araba kategorisinde Audi A6, orta boy kategorisinde Audi A-4, Saab 9-3 ve Subaru Legacy, minivan kategorisinde Hyundai Entourage ve Kia Sedona, lüks spor araba kategorisinde Mercedes M ve Volvo XC90, orta boy spor araba kategorisinde Acura RDX, Honda Pilot ve Subaru B9 Tribeca ve küçük spor araba kategorisinde de Honda CR-V ve Subaru Forester yer aldı.

Listedeki 13 aracın tümünün, enstitünün bu yıl içinde gerçekleştirdiği önden, yandan ve arkadan çarpma testlerinde yolcuların hayatını koruma bakımından en iyi sonuçları verdiği açıklandı. Yan çarpmalara karşı dayanıklılığı henüz ölçülmeyen pikap türü araçların listeye dahil edilmediği belirtildi.

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi, söz konusu sistemin 2012 yılı itibariyle yeni tüm araçlara konulması önerisini getirirken, Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü Başkanı Adrian Lund, bu tarihin geç olduğunu ifade etti. Lund, listede ABD yapımı araçların yer almamasını, Amerikan araba üreticilerinin modellerine denge kontrol sistemini eklemekte yavaş davranmalarına bağladı

Kendi otonu kendin yap


Japonlar, parçaları sahibi tarafından kılavuza bakılarak birleştirilebilen demonte otomobil ürettiler. 9 bin 500 YTL'ye satılan otomobil trafik ve park sorununu bitirecek gibi...
MITSUOKA Motor tarafından üretilen ve "K-4" adı verilen otomobil, direksiyondan frene kadar aracın sahibi tarafından kılavuza bakılarak 3 günde monte edilebiliyor. Araç saatte 50 km’ye kadar hız yapabiliyor. Beş renk seçeneği olan otomobil, 1930 model Formula aracının mini kopyası. Uzunluğu sadece 2.5 metre. Fiyatı 6 bin 500 dolar Otomobilin el kitabında, oyuncak olmadığı ve trafik yasalarına uygun olarak üretildiği açıklanıyor. Bu nedenle otomobili kullanmak için kesinlikle ehliyet gerekiyor. 6 bin 500 dolara (9 bin 500 YTL) satışa çıkarılan otomobilin özellikle öğrenciler arasında rağbet görmesi bekleniyor.

Salı, Kasım 21, 2006

Sürücülere kış tavsiyeleri


Tüm yurtta etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Olumsuz hava şartları nedeniyle trafik kazalarının arttığı görülürken, yetkililer sürücülere kış şartlarında uymaları için bazı tavsiyelerde bulunuyor.
Uzmanlar, kötü hava şartlarında, zincirsiz yola çıkılmaması konusunda sürücüleri uyarırken, araçların tavanında bulunan karların da sürüşe geçmeden önce temizlenmesi gerektiğini belirterek diğer önlemleri şöyle sıralıyor:
"Radyatörlerinizi mutlaka antifirizli su ile doldurun, zayıf akünüzü yenisiyle değiştirin, kar tutmuş ve buzlanmış yollarda dişli lastikler kullanın ve lastiklerin havasının inik olmamasına dikkat edin. Karlı ve kaygan zeminde aracınız kaydığında panik yapmayın, aracınızı ikinci viteste ve az gaz vererek kaldırın. Kaygan zeminde öndeki araçla takip mesafesini koruyun ve sert frenden kaçının, kaygan zeminde kontrolden çıkarak kaymaya başlayan otomobilinizi vitesi boşa alarak ve yumuşak hareketlerle direksiyonu gitmek istediğiniz yöne doğru çevrin. Aracınızda, zor durumlarda kullanılabilecek zincir, halat, akü takviye kablosu, ilk yardım kiti, ışıldak, tuz ve kum gibi materyaller bulundurun".

200 HP'lik Leon Türkiye'de


SEAT’ın sportif model serisinin en önemli örneklerinden biri olan Leon FR, Türkiye’de de satışa sunuldu. İstanbul Autoshow 2006 kapsamında Türk tüketicisinin beğenisine sunulan SEAT Leon FR’ın kaputu altında Audi AG tarafından geliştirilen 200 HP’lik TFSI motor yer alıyor.
2006 yılında uluslararası bir kimlik kazanmasıyla ön plana çıkan İstanbul Autoshow Fuarı’nın yıldızları arasında, SEAT’ın kompakt sınıftaki Leon’un yüksek performanslı versiyonu Leon FR da yer aldı.
63 bin YTL’lik anahtar teslim satış fiyatıyla Katalonya Oto-SEAT tarafından satışa sunulan Leon FR, SEAT’ın diğer Leon versiyonlarına göre daha geniş petekli ızgarası, gümüş renkli çift egzoz çıkışları, 17 inçlik alüminyum jantları ve Crono Sarı dahil olmak üzere 6 farklı özel gövde rengi seçeneğiyle göz kamaştırıyor. SEAT Leon FR’ın iç mekanında da sportiflik çıtasının diğer versiyonlara göre yükseltildiği görülüyor. FR logosu işlenmiş özel sportif koltuklar, deri kaplama direksiyon simidi ve vites kolu topuzu ile yine FR logolu gösterge tabloları da dikkat çekiyor.
Yeni Leon FR’da 200 hp gücünde 2.0 lt’lik TFSI benzinli motor ile yer alıyor. Audi AG tarafından geliştirilen ve kendi kategorisinde “Yılın Motoru” ödülü kazanan FSI direkt enjeksiyon teknolojisine sahip bu dört silindirli 2.0 litrelik motor, 1800 ile 5000 d/d arasında maksimum tork değeri olan 280 Nm'e ulaşabiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılmış ve güçlü benzinli motora sahip SEAT Leon FR, 229 km/s maksimum hıza ulaşıyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 7.3 saniyede tamamlıyor. 100 km’de ortalama 7.9 litre yakıt tüketim değeri sunan SEAT Leon FR, 225/45 ebatlarında 17 inçlik lastiklerle donatılmış olarak tüketiciye sunuluyor.

Pazartesi, Kasım 20, 2006

Biodizel tesisi kuran köylüler ucuza yakıt üretmeyi başardı

Bolu il merkezine bağlı Demirci köyünde halk, kendi imkanları ile biodizel tesisini kurarak yakıt ihtiyacını daha ucuza karşılamaya başladı. Mazot fiyatlarının sürekli artması nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, Demirciler Köyü Tarımsal Kalkındırma ve Kooperatifi muhtar Mehmet Baran öncülüğünde harekete geçti.
Yaptıkları araştırmalar sonucunda biodizel tesisini kuran köylüler, eylül ayından itibaren yakıt üretmeye başladı. Tesiste günlük 400 litre yakıt üretiliyor. Yaklaşık 550 kişinin yaşadığı köyde kurulan kooperatife şu anda 153 çiftçi üye bulunuyor. Üretimde kullandıkları kanola bitkisini dışarıdan satın alan köylüler, günlük olarak elde edilen yakıtı üyelerine dağıtıyor. Demirciler köyü çiftçileri, daha önce petrol istasyonlarından litresini 2 YTL 20 YKr'ye aldıkları mazotu kurdukları tesis sayesinde 1 YTL 80 YKr'ye mal ediyor. Hayvansal yağlar, soya fasulyesi, mısır ve ayçiçeği gibi bitkisel ürünlerin yağlarından biodizel yakıt üretimine başlayan köylüler, yakıt üretiminde kullanılan bitkileri de üretmeye hazırlanıyor. Bolu çevresinde bir ilki gerçekleştiren Demirciler köyü sakinleri, yaptıkları çalışmayı İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte basına tanıttı. Kooperatif binasının alt katında faaliyette bulunan tesisi basın mensuplarına gösteren köylüler, kendi yakıtını üretmenin sevincini yaşadı. Muhtar Mehmet Baran yaptığı konuşmada, önemli geçim kaynaklarından olan tarımda üretim maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçinin zor günler geçirdiğini söyledi. Muhtar Baran, biodizel tesisinin faaliyete geçmesiyle birlikte yakıt ihtiyacını daha ucuza getirmeye başladıklarını kaydetti.
Biodizel 100 yıl önce geliştirildi
Biodizel, dizel motorlarda yakıt olarak kullanılan ve yenilenebilir biyolojik maddelerden elde edilebilen bir yakıt türüdür. Bu yakıt, saf olarak kullanılabileceği gibi petrolden elde edilen dizel yakıtla karıştırılarak da kullanılabiliyor. İlk kez 1900'lü yılların başında yer fıstığı yağıyla dizel motorların çalıştırıldığı yakıt, bugüne kadar hazır petrol kaynakları nedeniyle fazla bir gelişme gösteremedi.

Honda yerli parçayı yüzde 50'ye çıkarıyor


Japon otomobil üreticisi Honda da Türkiye'de yerli sanayiciyle birlikte büyüme kararı aldı. 1997 yılında Anadolu Grubu'yla ortak olarak kurulan Honda Türkiye fabrikası, 2002 yılında Türk ortaktan ayrıldıktan sonra başlattığı atağı sürdürüyor.
Yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırımla 2008 yılında 100 bin adetlik kapasiteye ulaşacak firma, büyüme planında en yakın rakibi Japon Toyota'nın Adapazarı'nda uyguladığı startejiyi örnek aldı. Rakibinin Türk yan sanayiciden yaptığı alımı artırarak başarılı hale geldiğini düşünen şirketin yönetimi, Japonya'dan Türkiye'ye 8 mühendis gönderiyor. Yan sanayicilerle görüşecek mühendisler, Honda'nın Gebze fabrikası için yerli tedarikçileri belirleyecek. Bu sayede üretimde yüzde 30 olan yerli ürün kullanımı yıl içinde yüzde 50'ye kadar yükseltilecek. Halen yıllık 30 bin üretim kapasitesi olan Honda Türkiye fabrikasında Civic Sedan ve City modelleri imal ediliyor. 2005 yılında fabrikadan 40 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildi. Şirketin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, gelecek yıl ekim ayına kadar birinci büyüme planı olan 50 binlik kapasiteye ulaşacaklarını, 100 bin kapasiteye çıkma ile ilgili kesin yatırım rakamlarını ve fabrikada üretilecek üçüncü modeli de açıklayabilecek hale geleceklerini söyledi. Fabrikalarında 650 civarında çalışan bulunduğunu belirten Karaarslan, söz konusu tarihe kadar yeni işçi alımı yapılacağını ve çalışan sayısının ilk etapta bine yükseltileceğini ifade etti. Bu arada Honda, spor otomobil modeli (SUV) pazarında iki yıl öncesine kadar lider koltuğunda oturan Honda CR-V'yi yeniledi. Modeli, otomobil konforuna kavuşturan şirket, aracın yüksekliğini ve uzunluğunu kısaltırken, genişliğini artırdı. Yeni CR-V'nin fiyatı 75 bin yeni liradan başlıyor.

Pazar, Kasım 19, 2006

675 Euro'ya 4x4


Kia Türkiye Distribütörü Çelik Motor, yeni hizmeti Operasyonel Kiralama, ayda 675 Euro'ya Sportage kullanma fırsatı sunuyor. Kasım ayı boyunca devam edecek kampanyada, 24 veya 36 ay vadeli ödeme seçenekleri bulunuyor.
Sportage kiralayanlara sunulan aksesuarlar arasında TV-DVD ya da Türkçe menülü navigasyon sistemi de yer alıyor. Kiralanan araçların yağ değişimleri, motor arızaları, periyodik bakımları, lastik ve akü değişimleri gibi her türlü bakım ve onarım hizmetini karşılayan Çelik Motor Kiralama; arıza ve kaza hallerinde ve aracın serviste kalması durumunda, tahsis edeceği başka bir araçla zaman ve iş kaybını engelliyor. 24 saat yol yardım hizmeti de tüm Çelik Motor Kiralama müşterilerine ücretsiz olarak veriliyor.

Üstü açık audi A4


Audi'nin A4 model ailesinin geçtiğimiz yıl yenilenen cabrio versiyonu, kasım ayı itibarıyla satışa sunuldu. Audi A4 Cabrio, 163 beygir gücünde 1.8 Turbo ve 200 beygir gücünde 2.0 TFSI benzinli motor seçenekleriyle birlikte 61 bin 300 Euro'dan başlayan anahtar teslim fiyatlarla yola çıkıyor.
A4 Cabrio, her iki motor seçeneğinde de tek donanım paketiyle yola çıkıyor. A4 Cabrio'da ABS, EBD, ESP, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, yan hava yastıkları, otomatik kontrollü klima, CD çalarlı müzik sistemi standart olarak yer alıyor. Otomobil, tavan açıkken 246 litrelik bagaj hacmi, aracın üstü kapatıldığında 315 litrelik yükleme kapasitesi sunabilir hale geliyor.

Pilli motorlar yollarda


Üç tekerlekli, pille çalışan bir araç kullanmak ister miydiniz? Para dergisinin, bu haftaki sayısında yer alan 'Twike'ler, geleceğin ulaşım aracı olmaya aday... 'Twike'ler motosiklet kategorisine giriyor.
'Twike' aslında üç tekerlekli bisikletlerin geliştirilmiş bir şekli. Fakat bisiklet değil motosiklet kategorisine giriyor. Zaten lastiklerinin özelliği ve donanımı yüzünden araba plakası ile kullanılması gerekiyor. Park etme yeteneği ve manevra kabiliyeti ile şehir içi trafik için ideal olan aracın, üç farklı tipi bulunuyor. İlkinde, prototipe sadık kalınmış. Araç kas gücüyle çalışıyor ve çok fonksiyonlu hale gelmiş bir pedal sistemi var. İkincisi ise bir evrim geçirmiş. Transmisyon sistemleri eklenmiş ve bunları bataryalara depo edilmiş elektrik enerjisi döndürüyor. Yani tam anlamıyla elektrikli bir araba. Üçüncüsü ise geliştirilmiş pillerle çalışan bir model. SAATTE 100 KM. HIZ Pilli modellerin dışında güneş enerjisi ile çalışanları da var. Yeni modelleri 100 km. hız yapabiliyor. Tek bir şarjla 200 km. yol yapmak mümkün. Yedek pil donanımıyla ise bu mesafe daha da yükseltilebiliyor. Pilli modellerde 'Twike'nin kilometre başına enerji sarfiyatı ise son derece ucuz. GİDEREK YAYGINLAŞIYOR Şu anda sadece Amerika'da 10 ayrı kuruluş bu ürünle ilgili faaliyet gösteriyor. Başta Amerika olmak üzere Almanya, İsviçre, İngiltere, Japonya, Avusturya, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika'da kullanılıyor. 'Yeşil Taşıt' olarak da adlandırılan 'Twike'lerin fiyatları tüm dünyada ortalama 25 bin dolar civarında.

Çarşamba, Kasım 15, 2006

Dizel otomobille hız rekoru


ABD'nin Utah eyaletindeki Bonneville'de dizel yakıtla çalışan İngiliz yapımı bir araç saatte 526 kilometre hıza ulaştı
JCB Diesel Max adı verilen araç saatte 526.027 km hıza ulaşarak Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun dizel araçlar kategorisindeki dünya rekorunu kırdı. Büyük bir puro şeklindeki otomobili, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotlarından İngiliz Andy Green'in kullandığı kaydedildi. Bu alanda daha önceki rekor, saatte 377 kilometre hızla 1973 yılında kırılmıştı.

En ucuz Porsche


Sadece 12 bin YTL’ye Porsche sahibi olmaya ne dersiniz? Şaşkın şaşkın bakmayın, o sadece bir koltuk…)))
Böylesine konforlu bir koltuk eminiz ki ev veya ofisinizin havasını değiştirirdi. Inspired Design of Colchester firması tarafından yaratılan bu koltuk klasik bir Porsche’nin burnunu taşıyor. 917 Le Mans modeli baz alınarak yaratılan koltuğun renkleriyse bu rüya otomobilin o yıllarda yarıştığı takımdan alınmış. İngiltere’de satışa sunulan bu ilgi çekici kotluk için 4000 bin sterlini gözden çıkarmak gerekiyor.

Pazar, Kasım 12, 2006

LPG'li Chevrolet'ler geliyor


İthalat içindeki lüks tüketim mallarının payı her geçen gün artıyor. Benzin fiyatlarının hızla artması ve Türkiye'nin en pahalı benzin kullanan ülkesi olması dünya devlerini de arayışa itti. Amerika'nın dünya otomotiv devi şirketi GM (General Motors), Türkiye'de satışa sunduğu Chevrolet marka araçların binek modellerinin LPG'lisini satışa başlıyor. Türkiye'de satışa sunduğu modellerin dizel açığını LPG'li araçla kapatmaya çalışan şirket, bu doğrultuda 2007'nin ilk aylarından itibaren binek araç müşterileri için LPG'li araç satışına başlayacak. Chevrolet Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Aydın Auto Show Fuarı'nda Tercüman'a konuştu. Chevrolet markasının Türkiye'deki konumunu ve önümüzdeki dönem stratejilerinden bahseden Murat Aydın, Türkiye'de ilk defa bir markanın binek araç müşterisine LPG'li araç satışına başlayacağını belirterek, LPG'nin hem çevreci, hem ekonomik bir yakıt olduğunu söyledi. LPG yakıtının, bilinenin aksine son derece de güvenli bir yakıt olduğunu ifade eden Aydın, 'İtalya'da yılda 35 bin adet Chevrolet otomobil satıldığını ve bunun yüzde 80'inin LPG'li olduğunu söyledi. Fiyat farkıyla ilgili olarak da baz modelden 1.800 YTL gibi bir fazlalığı olacak' dedi.

'İkinci el'de yaprak kıpırdamıyor


Konya'da kurulu Galeriler Sitesi'nde bir şirketin müdürü Fatih Tosun, tatil yolculuklarının yapıldığı yaz aylarının ardından gelen Ramazan bayramı öncesinde ikinci el otomobil piyasasının oldukça canlı olduğunu söyledi.
Bayramdan sonra başlayan soğuklar ve 2007 modellerinin piyasaya çıkması nedeniyle ikinci ele olan talebin adeta bıçak gibi kesildiğini vurgulayan Tosun, piyasada şu anda alım-satımların çok düştüğünü bildirdi.
Talebin ve buna bağlı fiyatların biraz düşeceğini planlayan orta gelirli ailelerin, biriktirdiği paralarla araç almaya geldiğini ifade eden Tosun, "Bu yüzden şu anda, fiyatı 20 bin YTL'nin altında olan az kullanılmış temiz araçlara talep var. Galeriler Sitesi'nde 20 bin YTL üzerindeki otomobillerin satışı yok denecek kadar az. Bu araçların yüzüne bile bakan yok" dedi.
Tosun, önümüzdeki günlerde kar yağışının başlamasıyla satışların tamamen kesileceğini belirterek, Kurban Bayramı dışında bahar aylarına kadar bir canlanma beklemediklerini kaydetti.
Konya Galeriler Sitesi'nde bazı otomobillerin modellerine göre en az ve en çok fiyatları şöyle:


OTOMOBİL FİYAT
Ford Fiesta TDCİ (2004) 19-20 bin YTL
VW Passat 1.8T (2000) 19-20 bin YTL
Opel Astra Elegance (2001) 17-18 bin YTL
Mercedes E200 (1994) 17-19 bin YTL
Nissan Primera (2001) 15-17 bin YTL
Toyota Corolla 1.6 (2001) 15-16 bin YTL
Skoda Fabia (2001) 12-13 bin YTL
Doğan SLX (2001) 10-11 bin YTL
Renault Brodway RN (1998) 8-9 bin YTL
VW Polo Classic (2000) 12,5-13,5 bin YTL

Cuma, Kasım 10, 2006

Volvo C30 Şubat 2007’de Türkiye’de


Volvo’nun Auto Show’da sergilediği yeni modeli C30 önümüzdeki yıl Türkiye’de yollara çıkacak. C30’un Şubat 2007’de piyasaya çıkması planlanıyor. Fiyatının ise oldukça cazip. Nissan’dan da Auto Show’da 6.3 bin YTL
Volvo’nun Auto Show’da sergilediği yeni modeli C30 önümüzdeki yıl Türkiye’de yollara çıkacak. C30’un Şubat 2007’de piyasaya çıkması planlanıyor. Fiyatının ise 20-25 bin Euro yani 35-40 bin YTL civarında olması bekleniyor. Nissan’dan Auto Show’da 6.3 bin YTL indirim Nissan, CNR Expo’da devam eden Auto Show’a özel fiyatlar belirledi. Nissan modellerinde iki bin YTL’den 6.3 bin YTL’ye kadar ulaşan fiyat indirimleri uygulanıyor. Bu arada Nissan Türkiye’de ilk defa sergilenen Qashqai modelinin fiyatını ziyaretçilerin belirlemesini istiyor. Bu amaçla bir anket düzenleniyor. Qashqai’nin Şubat 2007 tarihinde piyasaya sunulması planlanıyor

Dünyanın güçlü arabası


İngiltere'nin Bristol kentindeki bir araba fabrikası tarafından el yapımı olarak üretilecek "Fighter T" dünyanın en güçlü aracı olarak kabul ediliyor. Güçlü motoruyla 3,5 saniye içersinde 60 km hıza ulaşan otomobilin değeri 667 bin dolar değerindeki aracın güçlü motoru 3,5 saniye içersinde 60 km hıza ulaşmasını sağlıyor.
Bristol isimli firma, tüm modellerini 225 km azami hızla sınırlarken "Fighter T" 270 km hıza ulaşabiliyor. 8 litrelik V 10 motora kapasiteli araç 1012 beygir gücüne sahip.

Salı, Kasım 07, 2006

LED lamba mı ampul mü?


Elektrik sarfiyatında büyük tasarruf sağlayan LED'lerin (Light-emitting diode), fiyatlarında beklenen düşüşün gerçekleşmesi durumunda iki yıl gibi kısa bir sürede cazibesini arttırması bekleniyor.Şu anda piyasadaki enerji tasarrufu sağlayan 60 watt'lık bir ampul ile aynı ışığı veren LED'ler üretilebiliyor ve bunlar 100 bin saate varan kullanım ömrüne sahip oluyor.Ancak bu LED lambaların ortalama 60 dolar civarında bir fiyata sahip olması, pazardaki rekabet gücünü ortadan kaldırıyor. Geçen bir sene içinde fiyatı yüzde 50 azalan bu lambaların, iki yıl icerisinde 20 dolar seviyelerine inmesi bekleniyor.Bu 20 dolarlık maliyet, enerji tasarrufu ile bir senede kendisini amorti ederken LED'e geçişi cazip hale getirecek.Ampullerde enerjinin yaklaşık yüzde 5'I ışığa çevrilirken geri kalan kısım, ısı olarak kayboluyor. ABD'de kullanılan 150 watt'lık ampullerin yüzde 25'inin LED lambalar ile değiştirilmesi 2025 yılına kadar ABD'de 115 milyar dolar tasarrufa neden olacak.Bu hesap dünya ölçeğine yansıtıldığında üç kat yani 345 milyar dolar tasarruf sağlanacağı öngörülüyor.

Cumartesi, Kasım 04, 2006


Otobüslerden ilki 'Superbus'. 250 km hıza ulaşabilecek şekilde tasarlanan araç, şehirlerarası taşımacılıkta kullanılan otobüslerin F1 teknolojisi ile nasıl görüneceğine dair ipuçları veriyor. Geleceğin otobüsü olarak tasarlanan aracın prototipi, Hollanda'nın Delft Teknoloji Üniversitesi tarafından tanıtıldı. Dünyanın en büyük teknoloji araştırma bölümlerinden birini içiren üniversitenin otobüs projesinde daha önce Formula 1'in önemli takımlarından Ferrari ve BMW-Williams'ın aerodinamik çalışmalarında da görev alan İtalyan Antonia Terzi de bulunuyor.İlk bakışta sıradışı bir limuzini andıran Superbus, normal bir otobüs ile aynı uzunlukta olmasına karşın daha alçak boyutta. Seri üretime geçildiği takdirde, bu otobüsler için özel yolların yapılması da gündeme gelecek. Supertracks olarak adlandırılan bu yollar üzerinde, sürücüye ihtiyaç duymadan bilgisayar üzerinden yönlendirilebilecek olan otobüs, daha güvenli bir şekilde hareket edebilecek. Bu otobüslerin yolcuları, ineceği durağı haber vermek için cep telefonu kullanarak otobüse mesaj gönderecek. Çalışmasını sürdüren Delft Teknoloji Üniversitesi, ilk örneğin tanıtımını 2008 Pekin Olimpiyatları'nda yapacak.

Filmler çok koruyor

Araç içinde güvenlik ihtiyacının giderek arttığı Türkiye'de araç güvenlik filmleri de büyük ilgi görüyor. Cam güvenlik filmini tercih edenlerin çoğunluğunu büyük şehirlerde yaşayan bayan sürücüler oluşturuyor.Camları kırılmaktan koruyan filmler en çok kapkaççıları şaşırtıyor. Saldırıya uğrayan araçtaki yolcuların ise korunmak için zaman kazanmasını sağlıyor. Camları güvenlik filmi ile desteklenen bir otomobilin camının parçalanması için cama en az 10 defa güçlü bir şekilde ve en az 14 saniye boyunca sürekli vurulması gerekiyor.

Cuma, Kasım 03, 2006

BEYİN GELİŞTİRİCİ GIDALAR


Bitki uzmanları, beyni geliştirmek için, havuç, çilek, lahana, limon gibi gıdaların daha fazla tüketilmesini öneriyor. Havuç hafızayı güçlendiriyor.Havuç, hatırlatma yeteneğinizi artırır. Bir şey ezberlerken küçük bir tabak sıvı yağlı havuç salatası yiyin. Biber mutluluk kaynağıNe kadar kırmızı ve acı olursa o kadar iyidir. Aroma maddeleri vücudun kendi mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasını hareketlendirir. En iyisi çiğ olarak yenmeli. Çilek strese birebir. Muz'a her beynin ihtiyacı var. Mutluluk veriyor.Lahana ise, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için sinirliliği giderir. Daha stressiz öğrenilir. Limon da, C vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır. Dil öğrenme kursundan önce 1 bardak limon suyu için.Soğan koksa bile, aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı bir besindir. Kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır. Ayrıca, ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişler de sinirleri kuvvetlendiriyor.

Perşembe, Kasım 02, 2006

İŞTE EN KÜÇÜK İPOD


Apple, minik bir ilaç kutusu boyutlarındaki yeni müzikçaları, "iPod Shuffle"ı dün piyasaya çıkardı. 240 şarkı kapasiteli "iPod Shuffle" 79 dolardan satılacak.

240 şarkı kapasiteli ve 79 dolara satılacak yeni model MP3 çaların, çalınan şarkının bilgilerini gösteren ekranı bulunmuyor. Apple şirketinin Yönetim kurulu Başkanı Steve Jobs, yeni iPod Shuffle'ı, diğer yeni ürünler olan gökkuşağı renkli iPod nano ve güncellenen yeni iPod video ile Ekim ayında tanıtmıştı.