Cuma, Mart 30, 2007

Uzun yaşamak isteyenlere 20 öneri

Gülün. Gülmek bir taraftan stres hormonlarının düzeyini azaltıyor, diğer taraftan vücudun doğal savunma mekanizmalarını ve bağışıklığı güçlendiriyor. Kahkaha, özellikle kalp sağlığı için spor ve egzersiz kadar faydalı.

Gecede 6-7 saat uyuyanlar daha uzun yaşıyorlar. Uykunun 8 saatten fazla ve 4 saatten az olması yaşama süresini kısaltıyor. Gece uykusu çok önemli. Bir de yatak odanızın karanlık olmasına dikkat edin. Fırsat bulursanız, öğle vakti yarım saati geçmeyen uyku da çok yararlı.

Mutlu bir evlilik erkek için de kadın için de uzun yaşamanın anahtarlarından. Birden fazla evlilik yapanların beklenenden erken öldükleri aklınızda olsun.

Düzenli egzersiz yapanların daha uzun yaşadığını artık herkes biliyor. Bunun için de en uygun sporlar düzenli yürüyüş ve yüzme.

Düzenli seks de uzun yaşama şansını artırıyor. Seks stresi azaltıyor, mutluluğu artırıyor ve daha iyi uyumamızı sağlıyor.

Çok çocuğu olanlar da uzun yaşıyorlar. Çocuk ve torunlarla olan yakın ilişkiler mutluluğu ve yaşama motivasyonunu artırıyor.

Anne ve babanıza, akrabalarınıza yakın olun, onlarla sık sık görüşün.

Mümkünse şehirde değil köyde yaşayın.

Araba kullanmayın. Yürüyün veya bisiklete binin.

Fazla kilolardan bir an önce kurtulun. Obezite, hem kalp hastalıkları hem de bazı kanserler için risk yaratıyor.

Hangi yaşta olursanız olun, yeni bir şey öğrenmeye bakın. Mesela bir müzik aleti çalın veya yeni bir dil öğrenin.

Araştırmalara göre, iyimser olanlar yani hayata pembe gözlüklerle bakanlar karamsarlara göre 12 yıl fazla yaşıyor, unutmayın.

Sigara ve alkol içmeyin, sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

Eğitim düzeyi de uzun yaşamayı etkileyen faktörlerden. Eğitimi az olanlarda sigara ve alkol tiryakiliği çok daha fazla ve bunların çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma ihtimalleri de daha yüksek.

Her gün az miktarda çikolata yiyenlerin, tatlı yiyenlere göre 2-3 misli fazla yaşadıklarını gösteren araştırmalar var. Çikolatada bulunan fenollerin kalp hastalıklarına karşı koruma sağladıkları biliniyor.

Düzenli olarak ibadet edenler daha uzun yaşıyorlar. Dua etmek stresi ve sıkıntıları azaltarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk sağlıyor.

Kanserlerin %50’si diyetle ilgili. Günde en az beş kere sebze ve meyve yerseniz akciğer, mide-bağırsak, mesane ve meme kanserine yakalanma riskiniz azalır.

Yeşil ve siyah çayda bulunan antioksidanların özellikle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var. Hatta, kalp krizinden sonra düzenli olarak çay içenlerde hayatta kalma şansı içmeyenlere göre %30 daha fazla.

Eve iş getirmek stresi ve bu da kalp krizi ve yüksek tansiyon riskini artırıyor.

Evde kedi, köpek, maymun, kuş... gibi evcil hayvan besleyenler daha iyimser oluyorlar ve daha az strese maruz kalıyorlar. Hipertansiyonu olanlar için köpek en uygunu, ama akvaryum da işe yarayabilir.

Perşembe, Mart 29, 2007

Hidrojenle çalışan otomobil hazır

Türkiye'nin hidrojenle çalışan ilk otomobili, Ağustos ayında seri üretime hazır olacak. Önümüzdeki ay deneme sürüşüne çıkacak olan araç 1000 kilometrede 5 YTL harcıyor.
Küresel ısınmanın en büyük nedeni olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtların pabucunu dama atan hidrojen enerjisi, gündelik yaşantımızdaki yerini almaya hazırlanıyor. İstanbul'daki Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Teşkilatı Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) bünyesinde yakıt olarak hidrojeni kullanan binek otomobil üretmeye çalışan 25 kişilik ekip, hazırlıklarını tamamlıyor.

PETROLÜN TAHTINA OTURACAK

Nisan ayında sürüş denemelerinin yapılması planlanan otomobilde hidrojen enerjisi üreten iki elektrik motoru bulunuyor. Otomobilin arkasındaki iki tekerleğe bağlı olan motorlar 100 kilometre hıza kadar çıkabilmesine olanak sağlıyor. Aracın tükettiği yakıttan dışarı attığı tek atık ise su.

Çelik yelek yapımında kullanılan kevlar maddesiyle karbonfiberin karıştırılmasıyla oluşturulan kompozit yapı da, aracın kasasında ve diğer tüm aksamında kullanılan tek malzeme. Bu malzeme, CNC cihazında oluşturulan kalıp içine dökülerek otomobilin kasasının şeklini alıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi'ne bağlı Otomotiv Yüksek Lisans Programı'nda birinci sınıf öğrencisi olan Nihat Özmen, projenin başında bulunuyor.

Özmen, makine, elektrik-elektronik, uçak ve işletme mühendisliklerinden 25 okul arkadaşıyla birlikte geliştirdiği otomobilin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtiyor. Çevre ve gürültü kirliliğini bitirecek küresel ısınma sorununun çözümüne katkı sağlayacak projenin girişimciler tarafından desteklenmesini bekliyor.

2 YA DA 4 KİŞİLİK

Aracın yakıt pili 13 bin YTL'ye tamamı ise 65 bin YTL'ye mal olacak. Küçük bir hacimde yüksek enerji sunan yakıt pilinde hidrojen katı olarak depolanacak. 1 litre benzin eşdeğeri 8 gram hidrojen olduğunu belirten Nihat Özmen, üzerinde çalıştıkları aracın 32 gram hidrojenle 100 kilometre yol gideceğini, 1000 kilometrede 5 YTL harcayacağını açıkladı.

Aracın 150 kilo ağırlıkta olacağını ifade eden Özmen, "Araç, 2 ve 4 kişilik üretilebilir. Hızı 100 kilometreye kadar artırılabilir. Gerekli araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda yasal düzenlemelerde tamamlanırsa 10 yıl içinde aracı sokaklarda yaygın şekilde görebiliriz" dedi.

Çarşamba, Mart 14, 2007

Ucuz Dacia zengin otomobili oldu


Renault Grubu'nun gelişmekte olan ülkelere yönelik ucuz otomobil projesi olan Dacia'nın Batı Avrupa'da satışları şaşırtıcı şekilde arttı. Dacia'nın Romanya dışındaki satışları 2006'da Batı Avrupa'da yüzde 74 gibi yüksek oranda artış göstererek 88 bin 931 adede ulaştı. Fransa'da yüzde 92 artarak 18 bin 742 adete, İspanya'da yüzde 292 artarak 6 bin 482 adete, Almanya'da yüzde 208 artarak 6 bin 292 adete çıktı. Dacia, 2006'da Türkiye'de 7 bin 352 adet satışla yüzde 2 pazar payı elde ederek, 12'nci sırada yer aldı. Dacia, yeni modeli Logan MCV ile pazar payını artırmayı planlıyor.

Yeni Fiat Bravo'ya 5 yıldız


Geçen ay satışına başlanan Fiat Bravo, Avrupa’nın bağımsız çarpışma testi kuruluşu Euro NCAP’ten 5 yıldız aldı. Otomobil yolcu ve araç güvenliğinde en yüksek puanı alırken, çocuk güvenliği konusunda ise 3 yıldızla ödüllendirildi.

Fiat Bravo’nun aktif ve pasif güvenlik alanında sunduğu donanımlar dikkat çekiyor. ABS, Elektronik Fren Güç Dağılımı, çift aşamalı açılabilen sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, yangın önleme sistemi, aktif gergili ön emniyet kemerleri ve 3 noktalı arka emniyet kemerleri standart donanımlar arasında

Cumartesi, Mart 10, 2007

Mustafa Sandal-Araba

Lastik Yakma Şov

Lamborghini'den hız tutkunlarına


Bu yeni model, standart bir Gallardo’dan 100 kg. daha hafif ve 10 HP daha güçlü, yarış için tasarlanmış bir model.

İtalyan mucizesi Lamborghini, 2006 başında Gallardo Spyder’ı aynı yılın yaz ayında ise Murcielago LP640 Coupe’yi pazara sunmuştu. Geçen yıl içerisinde 2087 otomobil satan Lamborghini, 2007’de de bu başarısını sürdürmeyi amaçlıyor.

2006 yılında satış ofislerinin sayısını, aralarında Türkiye’nin de olduğu 35 yeni operasyonu katarak 100’e çıkaran Lamborghini, Gallardo modelinin başı çektiği yüksek satış rakamlarını yeni modellerle desteklemeyi amaçlıyor.

Daha hafif, daha hızlı bir yarış otomobili

Lamborghini mühendislerinin yoğun çalışması sonucu 10 HP artırılan motor gücü ve otomobilin farklı bölümlerinde kullanılan karbon fiber malzemeyle sağlanan 100 kg. hafif gövde (1430 kg.) Gallardo Superleggera’yı bir yarış otomobili yapıyor. Tabiî ki bu hafifliğe ulaşılması için konfordan ödün verilmiş durumda. Lamborghini Gallardo Superleggera kendi sınıfının en çabuk hızlanma süresine sahip. Ekstrem bir performans otomobili olan Superleggera 0-100 hızlanmasını 3.8 saniyede yapabiliyor. Otomobilde standart olarak bulunan e-gear şanzıman direksiyon hâkimiyetini bırakmadan kademeli vites değiştirmeye olanak veriyor. Superleggera’da kullanılan motor Lamborghini’nin 4951 santimetreküp V10 motorunun en son ve en gelişmiş versiyonu. Yükseltilmiş beygir gücü ile 530 HP’ye 8000 devirde ulaşabiliyor.

Lamborghini Gallardo Superleggera’nın motor kaputunda kullanılan ve otomobile ekstra hafiflik sağlayan şeffaf malzeme aynı zamanda bu muhteşem gücü üreten motorun gözle görülmesini de sağlıyor. Bu özel malzeme aynı zamanda otomobilin alt kaplamasında, kapı kollarında, aynalarda ve orta konsülde de kullanılmış

Scorpius jantlar kullanılan Superleggera’da e-gear şanzıman standart olarak sunuluyor. Otomobilin spor paketinde ise diğer özelliklere ek olarak şok emiciler ve özel süet kaplı direksiyon bulunuyor. Opsiyonel olarak sunulan özellikler ise şunlar: Navigasyon, CD değiştirici, arkayı gösteren kamera ve arka spoyler.

Az sayıda üretilecek olan Lamborghini Gallardo Superleggera’nın renk seçeneği de sınırlı; Midas sarısı, Borealis turuncusu, Telesto grisi ve Noctik siyahı olmak üzere 4 renk seçeneği ile satışa sunuluyor.