Perşembe, Ekim 07, 2010

Çinli firma Sakarya'da otomobil üretecek


Çinli otomotiv firması Cherry'nin Türkiye'deki üretimi Karasu'da kurulacak fabrikada yapılacak. Yatırımla 3 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Mermer, Cherry'nin Türkiye'de üretimini Sakarya Karasu'da kuracakları fabrikayla yapacaklarını belirterek, yıl başından önce projeye başlayacaklarını bildirdi.

Mermer, Karasu'da kurulacak fabrikayla ilgili alanda 200 dönümlük bir mera alanı görüldüğünü, aslında söz konusu alanın mera özelliğini kaybettiğini ancak mevzuat sorunlarına yol açtığını, şu anda mevzuatla ilgili sorunu aşmaya çalıştıklarını anlattı.

Şu ana kadar 2 aylık bir gecikmeleri olduğunu ancak, çalışmalarını hızlandırdıklarını anlatan Mermer, projeye yıl başından önce başlamayı öngördüklerini söyledi.

Mermer, proje kapsamında fabrikanın yanı sıra otel grubu ve alış veriş merkezinin içinde yer alacağı bir sosyal tesis de oluşturacaklarını kaydederek, yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini bildirdi. Mermer, söz konusu yatırımın 120 milyon dolarını da bina ve sosyal tesislerin oluşturacağını anlattı.

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Bu yatırımla, 5 yılın sonunda 3 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirten Mermer, bu rakamın 890'ını beyaz yakalıların oluşturacağını söyledi. Mermer, yan sanayi ile birlikte düşünüldüğünde istihdam sağlanacak kişi sayısının 10 bine yaklaşacağını da kaydetti.

Mermer, 2012 yılının Ağustos ayında Türkiye'de üretilmiş ilk aracın çıkacağını ifade ederek, yıllık üretim kapasitesinin de birinci yıl 20 bin, beşinci yılın sonunda 100 bin olacağını bildirdi.

Cherry'nin 3 modelini Türkiye'de üreteceklerini belirten Mermer, üretecekleri modellerinin bir tanesinin hafif ticari araç, diğer ikisinin de otomobil modeli olan Niche ve Change olduğunu söyledi.