Pazar, Temmuz 17, 2011

İşte Opel’in Türkiye’de 11 yıl sonra Tofaş’la üretime döndüğü Combo


İtalyan Fiat’ın Opel’le yaptığı anlaşma sonrası Tofaş tarafından Bursa’da Opel ve Vauxhall markaları için yılda 40 bin, toplamda ise 250 bin adet civarında üretilmesi planlanan yeni Combo, Kasım ayında bantlardan inip satışa sunulacak. Yeni Doblo platformunda geliştirilen ve üretilecek aracın ilk resmi fotoğrafları dün Opel tarafından tüm dünyaya servis edildi. Opel, yeni Combo’yla birlikte 2000 yılında üretimden çekildiği Türkiye pazarına dolaylı yoldan da olsa geri dönmüş oldu.

Araç ortak olarak geliştirildi
Opel ve Vauxhall markaları için toplam 250 bin adet üretilecek olan yeni araç, Kasım ayından itibaren NAFTA hariç Avrupa ve tüm diğer pazarlarda satışa sunulacak. Mevcut Opel Combo’nun yerini alacak ve Fiat Doblo platformu kullanılarak Tofaş tarafından üretilecek olan yeni araç, Cargo, Combi ve Panaroma karoser versiyonlarına sahip olarak banttan inecek. Yeni aracın tasarımı için Russelsheim’daki Opel-Vauxhall tasarım ekibi ile birlikte Fiat Group’un Torino ve Tofaş’daki mühendislik ve tasarım ekipleri birlikte aktif biçimde çalıştı. Tofaş, 2011 yılının son 2 ayında toplam 10 bin adetlik yeni Combo üretip ihraç etmiş olacak. Tofaş CEO’su Ali Pandır, ilk etapta 6 bin adetlik üretim planladıklarını bunu 10 bin adede çıkartıklarını belirterek, “Opel Combo üretimiyle birlikte kapasite kullanımız 2012 yılında yüzde 81’den yüzde 90’a çıkacak. 150 milyon Euro’luk yatırım olacak. Opel Combo için 3’üncü vardiyaya çıkıp 1000 yeni işçi aldık” dedi.

Doblo üretimi 160 bin olacak
2012 yılından itibaren ise Opel, Tofaş’tan yılda 40 bin adet yeni Combo olacak. Fiat ve Opel arasındaki anlaşma, Tofaş tarafından Fiat-Opel işbirliği için üretilecek yeni Doblo bazlı 250 bin adet aracı kapsayacak. Böylece proje ömrü boyunca 1 milyon adet üretilmesi planlanan Yeni Fiat Doblo platformundaki araç versiyonlarının toplam üretimi 1.3 milyon adete yükselecek. 2012 yılından itibaren Tofaş, Yeni Fiat Doblo üretim kapasitesini 160 bin adete yükseltecek.

Doblo’dan farkı tamponları

FIAT Doblo’nun temellerini taşıyarak, binek ve ticari panel van tiplerinde üretilecek olan yeni nesil Combo’nun panel van versiyonu iki farklı gövde uzunluğuyla dikkati çekecek. Doblo’dan görünüm olarak sadece tamponlarıyla ayrılan yeni Combo’nun binek versiyonundaysa 5 ve 7 kişilik seçenekler bulunuyor. Satılacağı pazarlara dördü dizel olmak üzere toplam 6 farklı motor seçeneğiyle sunulacak olan yeni Opel Combo’da dizel motorların bir bölümü yeni Doblo’dan da tanıdık. Dizel motorlar 1.3 lt (90 HP), 1.6 lt (90 ve 105 HP) ve 2.0 lt (135 HP) olarak sıralanıyor. Benzinli motorsa 1.4 lt (95 HP) gücünde.

Hyundai'nin Yeni Sedanı


Hyundai'nin D Segmentine yeni bir boyut kazandıracak modeli i40'ın Sedan versiyonu Barcelona Motor Show'da ilk kez görücüye çıktı.
Mart ayında Cenevre'de Station karoseri ile dünya prömiyerini gerçekleştiren ve otoritelerden geçer not alan i40, Sedan Karoseri ile de büyük beğeni topladı. Hyundai i40 özellikle Avrupa Pazarı hedef alınarak Almanya Rüsselsheim'da bulunan Hyundai Avrupa Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirildi. 4.74 metre uzunluğundaki yeni model ücretsiz yol yardımı, ücretsiz Check-up ve garanti ayrıcalığı sunarak markaya sektörde farklılık kazandıran "5 Yıl, Üçlü Bakım Paketi" ile müşterilerle buluşacak. Hyundai'nin "akıcı tasarım" anlayışı ile şekillenen i40 Sedan, markanın karakteristik çizgilerini taşıyor. Hyundai'nin i40'dan önce iX35, iX20 ve Veloster modellerinden tanıdığımız ve bu modellere tasarım konusunda ödüller kazandıran yeni çizgiler, i40 Sedan'da da bizi etkilemeyi başarıyor. Hyundai i40, ikisi benzinli ve ikisi dizel olmak üzere 115 ile 177 beygir güçleri arasında toplam 4 motor seçeneği sunuyor.

Liderlik koltuğunda şimdi Fiat var


Merkez Bankası'nın Mart ayında açıkladığı kararlar büyüme hızını yavaşlatmasına rağmen Mayıs ayında yılın en yüksek pazarı ortaya çıktı. 59 bin 377 binek otomobilin müşteriye ulaştığı geçen ay toplamda 80 bin bandı da kırılmış oldu. Yılın ilk 5 ayında araç sahibi olan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 arttı. Markalar bazında bakıldığında ilk 4 ay lider konumda olan Ford bu ay koltuğu Fiat'a bırakırken bu iki markayı Renault, Volkswagen, Hyundai, Opel, Peugeot, Toyota ve Citroen takip etti. Satışlarda yerli oranı yüzde 38.4'de kaldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde toplam pazar 339 bin 650 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 5 ayında pazar yaklaşık 217.4 bin olarak gerçekleşmişti. Otomotiv sektör uzmanları, Euro ve doların TL karşısında değer kazanmasıyla araç fiyatlarında artış yaşandığını, buna rağmen satışların hız kesmediğini belirtiyor. Seçim ekonomisi uygulanmamasının bu hareketlilikte etkili olduğunu kaydeden uzmanlar, "Merkez'in kararı kredi kullanımını azaltmayı hedefliyor. Ancak, tüketici küçük artışlar yüzünden otomobil talebini ertelemek istemiyor. Nisan ayında da bu görüldü. Tatil öncesi dönemin yaşanıyor olması da satışların yüksek çıkmasında etkili." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın ilk ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın ilk ayına göre yüzde 123 büyürken, şubatta büyüme yüzde 88, martta yüzde 51, nisanda yüzde 41 oranlarında gerçekleşti. İlk 5 aylık toplam otomobil satış verileri segmentlere göre değerlendirildiğinde, en yüksek satış yüzde 45 pay ile C segmenti ve hemen ardından yüzde 38 pay ile B segmentinde gerçekleşti. Satışlar motor türlerine göre ele alındığında dizel otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 89 oranında artış gösterdi. Otomobil satışlarının yüzde 61'ini dizel araçlar oluşturdu. Motor hacmine göre incelendiğinde en yüksek paya yüzde 89 oranıyla 1600cc altındaki otomobiller sahip oldu. Bunu, yüzde 9 pay ile 1600-2000cc aralığındaki otomobiller ve yüzde 2 pay ile 2000cc üstü otomobiller izledi. 2011'in ilk 5 ayında otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri 2010'un aynı dönemine oranla yüzde 69 arttı. Bu yıl 5 ayda toplam otomobil satışının yüzde 33'ünü oluşturan 77 bin 183 adedini otomatik şanzımanlı araçlar oluşturdu. Geçen ay lüks sınıfta 48 adet Porsche, 14 adet Infiniti, 4 adet Ferrari, 4 adet Maserati, 2 adet Lamborghini satıldı.