Pazar, Aralık 04, 2011

Yerli otomobil Oscar ElectriCity 2012 yılında trafiğe çıkacak




90 kilometre hız yapabilen ve 160 kilometre menzili olan elektirikli otomobil Oscar City 2012 yılında yollarda olacak.
Elektrikli endüstriyel araçlarından Koby modelinden ilk ihracatlarını
geçtiğimiz hafta Mısır'a yaptıklarını ifade eden şirket genel müdürü Aydın Cömert, hali hazırda alışveriş
merkezlerine, hava limanlarına ve savunma sanayine elektrikli araçlar ürettiklerini ve bu deneyimlerini de arkalarına alarak elektrikli otomobil üretmeyi başardıklarını kaydetti.
Türkiye'nin gururu ANKA'yı çeken aracı da kendilerinin ürettiğinin altını çizen Cömert, sözlerine şöyle devam etti:
''Hepimizin gurur duyduğu yerli yapım ANKA insansız hava uçağını çeken aracı da yine biz ürettik. Bu da bizim için bir kıvanç kaynağıdır. Altı farklı modelde elektrikli endüstriyel araçlar üretmekteyiz. Biz bunları yaparken elektrikli otomobil de üretmek istedik ve bunun için tüm üretim belgelerimizi aldık. Ayrıca dünyanın her yerinde bizim ürettiğimiz araçların geçerli olabilmesi için üretim lisansımızı da aldık. Şu anda prototip üretimini yaptık, test sürüşlerimiz devam etmektedir. Şase olarak hazır ancak üst kısmının çizimleri bitti ve kalıpları hazırlanıyor. Şu anda sadece çarpışma testi kaldı. O da Türkiye'de yapılamıyor. Bunu biz Ortadoğu Teknik Üniversitesinde sanal ortamda yapacağız. İnşallah 2012 yılında prototipin son halini trafiğe çıkararak piyasaya tanıtacağız.''
Maliyet hesabı yapıldıktan sonra Oscar City modelinin 2012 yılında piyasaya tanıtılacağını kaydeden Cömert, ''Bu tip üretimlerde sipariş usulüyle çalışılmaktadır. Biz 20'li, 50'li gruplar halinde siparişler alarak üretime başlayacağız'' şeklinde konuştu.

Ev Elektriğinde 8 Saatte Şarj Oluyor...
Oscar City modelinin mimarlarından biri olan Can Cüneyt Aşıklar ise, otomobilin saatte 90 kilometre hız yaptığını ve 160 kilometre menzili bulunduğunu söyledi. Hafif olması nedeniyle kaporta kısmının tamamen karbon fiberden olacağını vurgulayan Aşıklar, ''Modelimizin ismi Oscar City ve 72 volt DC motor
ile çalışan yaklaşık 160 kilometre menzile sahip bir otomobil. Maksimum hızı 90 kilometreye sabitleyeceğimiz bir model. Tamamen yollarda gördüğümüz otomobillerle aynı sisteme sahiptir. Ev elektriği ile yaklaşık 8 saat şarjla toplam menzili kat edebiliyor. Gerektiği zaman yolda kalma gibi durumlarda da hızlı şarj ünitesiyle yaklaşık 30 dakikada yüzde 80 gibi bir dolulukta şarj edilebiliyor. İlk modelimiz iki kişilik ve konsept bir araç olacak, ilerleyen zamanlarda bunun 4 kişiliğini de düşünmekteyiz'' dedi.
Aşıklar, fiyatın 12 bin ila 15 bin dolar arasında olacağını sözlerine ekledi.