Perşembe, Ekim 25, 2012

Ford'dan Gölcük'ü büyütecek karar

Ford Avrupa'dan yapılan açıklamada, İngiltere'nin Southampton ve Dagenham kentlerindeki Ford tesislerinin gelecek yıl kapatılacağı belirtildi.
Southampton fabrikasındaki Transit modeli ticari araç üretimini bundan böyle Ford Otosan'ın Kocaeli Gölcük'teki fabrikasının devralacağı belirtilen açıklamada, bu kararla Gölcük'ün Ford'un ticari araçlarda ana üretim merkezi haline geleceği İngiltere'deki tesislerin motor üretimi ve geliştirilmesine yoğunlaşacağı kaydedildi.
1972 yılından beri Ford'un Transit modelinin üretildiği Southampton'ın gelecek yaz kapatılmasıyla 500'ün üzerinde çalışan işsiz kalacak. Yedek parça üreten Dagenham tesisinin de kapanmasıyla bu rakamın bin 500'ü bulacağı belirtiliyor.
Kapatılması kararlaştırılan Southampton fabrikasında yılda 28 bin araç üretiliyordu. Gölcük'teki fabrikada bu rakam ise yaklaşık 80 bin.
Ford, dün de Belçika'nın Genk kentinde, 4 bin 300 işçinin çalıştığı fabrikayı kapatma ve buradaki Mondeo, S-Max and Galaxy modellerinin üretimini İspanya'ya kaydırma kararı almıştı.
Ford, kriz nedeniyle daralan Avrupa pazarında yeniden yapılanarak yılda 450 - 500 milyon dolar tasarruf hedefliyor.

Pazartesi, Ekim 22, 2012

Citroen C-Elysee

Citroen’in gelecek haftadan itibaren dünyada ilk kez Türkiye'de satışa sunacağı yeni B segmenti sedan otomobili C-Elysee, platform kardeşi Peugeot 301 ile aynı fiyattan, yani 29 bin 900 TL'den başlayan fiyatlarla pazara çıkacak. B platformunda bir otomobil olmasına rağmen isminde bir üst segmenti temsil eden 'C' bulunan yeni Citroen’in neden böyle bir isim seçtiği aslında otomobilin içine girer girmez anlaşılıyor.

4 metre 43 cm uzunluğunda, 1.75 m genişliğinde ve 1.47 m yüksekliğinde olan Citroen C-Elysee geniş bir iç hacme sahip ve 2.65 metrelik dingil mesafesi ile ferah bir oturma alanı sağlıyor. Boyutları böyle olunca da Fransızca'da ‘ferah yer’, mitolojide ise cennet anlamına gelen Elysee'nin neden C ile birleşerek, B segmenti bir otomobilin ismini meydana getirdiğini anlamak kolaylaşıyor.

Aileleri hedefleyen Citroen Türkiye’de satılacak olan tüm versiyonlarında ESP, ABS, EBD (Elektronik Fren Güç Dağılımı) ve EBA’yı (Acil Fren Destek Sistemi) standart olarak sunuyor. PSA'nın Avrupa'daki krizin biteceği tarih olarak öngörülen 2015 yılına kadar, Rusya, Türkiye, Çin gibi yükselen pazarlarda kârlı işler yapma operasyonunun ön önemli parçası olan yeni Citroen C-Elysee tüm dünyadaki toplam satışının yüzde 10'unu yani yılda yaklaşın 10 bin adetlik satışını Türkiye'de gerçekleştirecek.

ÜÇ FARKLIMOTOR SEÇENEĞİ

Yeni C-Elysee'de ikisi benzinli biri de dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneği bulunacak. Başlangıç seviyesinde yeni 3 silindirli 72 beygirlik 1.2 VTi motor sunulacak. Bu motor manuel ya da otomatikleştirilmiş 5 vitesli BMP şanzımanla satın alınabilecek. 115 beygirlik 1.6 VTi ise manuel ya da 4 ileri tam otomatik BVA şanzımanla tercih edilebilecek. Markanın dizel motoru ise ortalama tüketimi 100 km'de 4.1 litre olan 92 beygirlik 1.6 litre Hdi olacak.

Pazartesi, Ekim 01, 2012

Toyota Corolla yeniden Adapazarı'nda


Toyota, Paris Otomobil Fuarı'nda Adapazarı fabrikasında üretilecek C segmentindeki sedan modelin ismini ''Corolla'' olarak açıkladı.

Corolla'nın 11'nci jenerasyonu 150 milyon avro yatırımla 2013 yılının ikinci yarısından itibaren Adapazarı'nda üretilecek.

Toyota, Adapazarı fabrikasında üretilecek C segmentindeki sedan modelin ismini Paris Motor Show'da ''Corolla'' olarak açıkladı. Toyota Corolla, 1994-2006 yılları arasında da Adapazarı fabrikasında üretilmişti.

Yeni Auris ve Yeni Auris Touring Sports ilk kez sergileniyor
Toyota Yeni Auris ve Yeni Auris Touring Sports Paris'te ilk kez sergilendi.

Toyota, C- hatchback modeli Auris'in Avrupa için tasarlanan yeni neslini ilk kez Paris Motor Show'da otomobil meraklılarının beğenisine sundu.

Dışarıdan ve içeriden tamamen yeniden tasarlanan yeni nesil Auris'te sunulan benzinli, dizel ve elektrikli hibrit motor seçenekleri ile Toyota, C segmentinde üç motor teknolojisi seçeneği sunan tek marka oldu.

Yenilenen Verso'nun dünya lansmanı Paris'te
Kapsamlı bir değişimden geçerek yeni Auris ve Auris Touring Sports'dan izlenimlere sahip olan Yenilenen Verso, Toyota'nın ''Keen Look-Keskin bakış'' ve ''Under Priority-Öncelikli'' yeni tasarım anlayışını yansıtıyor.

Toyota Türkiye Adapazarı fabrikasında üretilecek olan yenilenen Verso, geliştirilmiş geniş iç hacmi ile aile otomobili kimliğini vurguluyor.

C segmentindeki Toyota ürün atağının bir parçası olarak Paris Motor Show'da ilk defa sahneye çıkan yenilenen Verso'da çok yönlülük, genişlik ve pratik kullanım detayları düşünülerek 300'den fazla parça değiştirildi.

Yeni Verso'nun yaratıcısı Türk mühendis
Paris Otomobil Fuarı'na katılanlar arasında Yeni Verso'nun yaratıcısı Türk Mühendis Mehmet Kılıç da yer aldı.

Toyota'nın Adapazarı fabrikasından 30 kişilik bir Türk ekibinin de bulunduğu toplam 150 kişilik bir kadronun başında bulunan Mehmet Kılıç tarafından ortaya çıkarılan Yeni Verso 26 ayda tamamlandı.

Toyota'nın Türk Mühendisi Mehmet Kılıç, Toyota'nın önümüzdeki 24 ay içinde 20 yeni ürün projesi geliştireceğini de söyledi.

Toyota'daki kariyerinin büyük kısmını Araştırma-Geliştirme Departmanı içerisinde mevcut olan Prototip bölümünde, parça/ araç uzmanı olarak sürdürdükten sonra, 2008 yılı sonu itibari ile, TME R&D Prototip bölümünün ilk lokal müdürlüğüne atandı.

2010 yılı sonunda, Avrupa'da tasarlanıp, geliştirilmek üzere onay almış 2013 Verso modelinin ''Assistant Chief Engineer- Baş Mühendis Yardımcısı'' pozisyonuna tayin edildi.

Mehmet Kılıç, Toyota organizasyonu içerisinde bu göreve tayin edilen ''Japon olmayan, Avrupalı ve Türk'' ilk kişi unvanına sahip bulunuyor. Kılıç, bu görevini yaklaşık 2 yıldır, Brüksel'de bulunan Toyota Motor Europe Araştırma-Geliştirme merkezinde sürdürüyor.