Cumartesi, Mayıs 14, 2011

Hyundai Accent Blue 1.4 Prime AT






Hyundai’nin Türkiye’deki fabrikasında üretilen ilk model olan Accent dördüncü jenerasyonu ile karşımızda. Accent isminin sonuna Blue ekini alan yeni model büyüyen boyutlarıyla bir üst sınıftan rakipler arıyor. Türkiye’li Accent’in 1997 yılında başlayan macerası üretimi süren Accent Era ile devam ederken, yeni Accent Blue Rusya’da üretiliyor. Accent Blue ilk olarak 1.4 litrelik benzinli motor ile satışa sunuldu. Ancak kısa bir süre sonra 1.6 litrelik dizel motor da Hyundai bayilerindeki yerini alacak.

Tasarım
Hyundai Accent Blue tamamen yeni bir araç haline gelmiş desek yanlış olmaz. Accent Blue’da önceki nesil Accent’lerden çizgiler bulmak oldukça zor. Agresif bir tasarıma sahip ön kısımda en dikkat çekici bölüm alt tarafı uzatılmış sis farları oluyor. Sis farlarının üst köşesinden başlayan çizgi Accent Blue’nun arka stop grubuna kadar yükselerek devam ediyor. Ön far tasarımındaki çizgileri daha önce teste aldığımız ix20’den hatırlıyoruz. Profil görünümünde, sinyalleri üzerinde barındıran yan aynalar ve yana doğru taşmış stop grubu kendini gösteriyor. Ayrıca bagaj kapağının spoiler benzeri çıkıntısı da oldukça şık görünüyor. Çift renkli stop grubu ve tamponların köşelerine yerleştirilmiş kedigözleri Accent Blue’nun arka tasarımını oluşturuyor. Bagaj kapağının dışarıdan açma düğmesinin olmaması eksiklik olarak göze çarptı. Bagaj içeriden bir kolla veya dışarıdan anahtarla açılabiliyor. Accent Blue selefi Era’dan 90 mm daha uzun ve 5 mm daha geniş. Bu büyüme aracın dingil mesafesini de 7 cm arttırmış. Bütün bu rakamlara rağmen Hyundai’nin, Blue’ya rakip olarak gördüğü Fiat Linea 19,9 cm, daha uzun ve 2.8 cm daha geniş. Ayrıca Linea’nın dingil mesafesi de Blue’dan 3.3 cm daha uzun. Bizce gerçek rakibi olan Honda City ise 5 cm daha uzun ve 1.5 cm daha geniş bir otomobil. Dış tasarımındaki büyümeyi iç mekanına başarıyla yansıtan Blue, 465 litrelik bagaj hacmiyle sınıfının ortalamalarında yer alıyor.

İç mekan
Sert plastik malzemelerin kullanıldığı iç mekanda, orta konsolun başarılı tasarımı dikkatleri üzerinde topluyor. Şık görünen ses sistemi Bluetooth desteği de sunuyor. Bu sayede telefonunuz üzerinden görüşmeler yapmanın yanında müzik de dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca en altta bulunan USB girişi ve AUX girişi sayesinde de harici müzik çalarlarınızı Accent Blue’ya bağlayabiliyorsunuz. Prime donanım seçeneği ile gelen dijital klima orta konsolun görselliğini desteklerken, bu donanımla beraber arka tarafta oturan yolcular için havalandırma kanalı da sunuluyor. Orta havalandırma kapaklarının kapatılamıyor oluşu göze çarpan eksikliklerden. Üç kollu direksiyon simidinin arkasından rahatlıkla okunan gösterge panelinin ortasında büyük bir dijital ekran yer alıyor. Gösterge tablosunun yan tarafından kontrol edilen yol bilgisayarının bilgileri de bu ekrandan görülebiliyor. Bu düğmeye ulaşmanın çok da rahat olmadığını söyleyelim. Eşya gözü açısından zengin olan araçta arkada oturan yolcuların eşyalarını koyabileceği büyük bir hazne de ön iki koltuğun arasına yerleştirilmiş.

Motor
Hyundai Accent Blue’da yeni nesil Gamma motorlarından 1.4 litrelik olanı görev yapıyor. 6300 d/d’da 109 hp güç üreten ünitenin maksimum torku 139 Nm 5000 d/d’da elde ediliyor. 1135 kg ağırlığındaki test aracımızı hızlandırmakta zorlanmayan ünitenin atik bir sürüş sergileyebilmesi için yüksek devir bandında dolaşması şart. Test aracımızla 0-100 km/s hızlanma 13,2 saniyede gerçekleştirilebilirken 182 km/s maksimum sürate ulaşılabiliyordu. Accent Blue’nun klasik otomatik şanzımanı hızlı vites geçişleriyle beğenimizi kazandı fakat 4 kademeli olması dezavantajı. Accent Blue testimiz süresince ortalama 8.3 lt/100 km ortalama yakıt tüketimine imza attı. Sunduğu rahatlıkla büyük bir konfor öğesi olan otomatik şanzımanın tüketim değerlerinin biraz yüksek çıkmasının en büyük nedeni olduğunu belirtelim.

Konfor ve yol tutuş
Hyundai Accent Blue’nun ön süspansiyon sisteminde bağımsız Mac Pherson, arka kısmında ise çift noktadan bağlantılı torsiyon çubuğu kullanılmış. Araç yoldan gelen orta şiddetteki darbeleri başarılı şekilde emebiliyor. Yine de Accent için yumuşak bir otomobil diyemeyiz. Orta sertlikteki koltuklar yolcularının minimum sarsıntıyla konforlu yolculuklar yapmasına imkan tanıyor. Koltukların yan destekleri çok fazla yok ancak bu araçla bu desteklere çok fazla ihtiyacınız olmayacağına eminiz. Accent Blue’nun yalıtım konusunda da bir hayli yol kat ettiğini söyleyebiliriz. Araç eskisinden daha sessiz ancak içeriye yol sesi almakta hala ısrarlı. Benzinli motorun sesi ise gayet iyi şekilde yalıtılmış, sadece yüksek devirlere çıkıldığında motorun sesi duyuluyor. Accent Blue’da karşılaştığımız diz mesafesi sınıfına göre iyi olarak değerlendirilebilir.
Dingil mesafesinin artması aracın yol tutuş kabiliyetini de arttırmış. Hyundai Accent Blue, rakiplerinin çoğunun opsiyonel olarak bile sunmadığı ESP sistemini standart olarak sunmasıyla büyük övgü hak ediyor. Hayati önem taşıyan bu donanımı standart olarak sunan Hyundai, diğer firmalara örnek olmalı. Yumuşak yapılı direksiyonu ile sürücüsünü yormayan Accent Blue’nun fren performansını da beğendik.

Güvenlik
Hyundai Accent Blue’nun EuroNcap çarpışma testine bir katılımı henüz bulunmuyor. Araçta sürücü ve yolcu hava yastığı ile ESP sistemi standart olarak sunuluyor. Yan ve perde hava yastıkları Prime versiyonla beraber sunulmaya başlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder