Pazar, Temmuz 17, 2011

Liderlik koltuğunda şimdi Fiat var


Merkez Bankası'nın Mart ayında açıkladığı kararlar büyüme hızını yavaşlatmasına rağmen Mayıs ayında yılın en yüksek pazarı ortaya çıktı. 59 bin 377 binek otomobilin müşteriye ulaştığı geçen ay toplamda 80 bin bandı da kırılmış oldu. Yılın ilk 5 ayında araç sahibi olan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 arttı. Markalar bazında bakıldığında ilk 4 ay lider konumda olan Ford bu ay koltuğu Fiat'a bırakırken bu iki markayı Renault, Volkswagen, Hyundai, Opel, Peugeot, Toyota ve Citroen takip etti. Satışlarda yerli oranı yüzde 38.4'de kaldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde toplam pazar 339 bin 650 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 5 ayında pazar yaklaşık 217.4 bin olarak gerçekleşmişti. Otomotiv sektör uzmanları, Euro ve doların TL karşısında değer kazanmasıyla araç fiyatlarında artış yaşandığını, buna rağmen satışların hız kesmediğini belirtiyor. Seçim ekonomisi uygulanmamasının bu hareketlilikte etkili olduğunu kaydeden uzmanlar, "Merkez'in kararı kredi kullanımını azaltmayı hedefliyor. Ancak, tüketici küçük artışlar yüzünden otomobil talebini ertelemek istemiyor. Nisan ayında da bu görüldü. Tatil öncesi dönemin yaşanıyor olması da satışların yüksek çıkmasında etkili." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın ilk ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın ilk ayına göre yüzde 123 büyürken, şubatta büyüme yüzde 88, martta yüzde 51, nisanda yüzde 41 oranlarında gerçekleşti. İlk 5 aylık toplam otomobil satış verileri segmentlere göre değerlendirildiğinde, en yüksek satış yüzde 45 pay ile C segmenti ve hemen ardından yüzde 38 pay ile B segmentinde gerçekleşti. Satışlar motor türlerine göre ele alındığında dizel otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 89 oranında artış gösterdi. Otomobil satışlarının yüzde 61'ini dizel araçlar oluşturdu. Motor hacmine göre incelendiğinde en yüksek paya yüzde 89 oranıyla 1600cc altındaki otomobiller sahip oldu. Bunu, yüzde 9 pay ile 1600-2000cc aralığındaki otomobiller ve yüzde 2 pay ile 2000cc üstü otomobiller izledi. 2011'in ilk 5 ayında otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri 2010'un aynı dönemine oranla yüzde 69 arttı. Bu yıl 5 ayda toplam otomobil satışının yüzde 33'ünü oluşturan 77 bin 183 adedini otomatik şanzımanlı araçlar oluşturdu. Geçen ay lüks sınıfta 48 adet Porsche, 14 adet Infiniti, 4 adet Ferrari, 4 adet Maserati, 2 adet Lamborghini satıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder