Cuma, Eylül 04, 2009

SMS ile araca ait tüm bilgiler cepte

Sigorta Bilgi Merkezi'nin başlattığı yeni uygulama ile otomobillerin hasar geçmişi, poliçe ve kaza bilgileri cep telefonu aracılığıyla sorgulanabilecek. Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst, 'Kullanıcıların, cep telefonuna ‘hasar' yazıp, plaka bilgisini 5664 numaraya göndermeleri yeterli' diyor.

Şunu kabul etmek lazım ki, son yıllarda sigorta sektöründe çok ciddi gelişmeler yaşanıyor. Hatta bir adım daha ileri gidip, 30 yılda sektörün geldiği konumun kat ve kat üzerinde gelişmenin, son iki-üç yılda yaşandığını bile söyleyebiliriz. Tahmin ediyorum bu tespitimi kimse inkar edemez.
Yaşanan gelişmeleri alt alta sıralamayacağım. Çünkü bu köşede sık sık bu gelişmelere değindim. Ama bir başka tespit daha yapmak istiyorum.
Sigorta sektörü teknolojiye gerçekten de inanılmaz bir hızla ayak uydurmaya başladı. Çok iyi hatırlıyorum... Daha, bundan beş yıl öncesine kadar sigorta poliçeleri elle kesiliyordu. Ve o dönemler sektöre yönelik en büyük eleştiri de; bankalar teknoloji sayesinde hızla yol alıp, tüketiciye her türlü hizmeti götürürken, sigorta sektörünün halen iptidai şartlarda işleri yürütmeye çalıştığıydı.
Ama sigorta sektörünün bugün geldiği nokta takdire şayan. Bunun son örneği de, yeni kurulan Sigorta Bilgi Merkezi'nin yeni başlattığı, cep telefonu ile hasar bilgisi sorgulama.

Herkes sorgulama yapabilir
Daha açık bir anlatımla bugün otomobil sahibiyseniz gerek zorunlu trafik sigortası gerekse de kasko sigortası ile ilgili tüm bilgileri cep telefonu aracılığıyla, SMS yoluyla sorgulayabiliyorsunuz. Hatta hatta ikinci el otomobil almayı düşünüyorsanız da alacağınız otomobilin kaza yapıp yapmadığını, hasar bilgisini yine aynı yöntemle öğrenebiliyorsunuz.
Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) Genel Müdürü Mehmet Üst ile, yeni uygulama üzerine sohbet ediyoruz. Öncelikle Mehmet Üst, bu tür bir hizmetin Türkiye'de ilk defa verilmeye başlamasının sigortacılık sektörü açısından çok önemli bir gelişme olduğuna değiniyor. Ardından da ekliyor: "Merkezimiz veri tabanında yer alan poliçe, kaza tutanağı ve hasar bilgilerinin SMS teknolojisi ile tüm Turkcell aboneleri tarafından sorgulanabilmesini sağlayan bu hizmetle; daha önce sınırlı sayıda yetkili kullanıcıya Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) internet ekranları üzerinden verilmekte olan poliçe, kaza ve araç hasar geçmiş bilgileri böylelikle daha geniş bir kitle tarafından daha kolay bir şekilde erişilebilir hale getirilmektedir."

Sigortasız aracın bilgisi yok
Mehmet Üst, yeni uygulamanın "araç hasar geçmişi sorgulama", "poliçe bilgileri sorgulama", "kaza bilgileri sorgulama" ve "mağdur bilgileri sorgulama" olarak dört ana grupta toplandığını da belirtiyor. Üst, uygulama hakkında da şu bilgileri aktarıyor: "Kullanıcıların, cep telefonuna ‘hasar' yazıp, plaka bilgisini 5664 numaraya göndermeleri yeterli. O plakaya ait aracın geçmişte yaptığı trafik ve kasko hasar bilgileri anında SMS yoluyla talep eden kişinin cep telefonuna gelecek. Benzer şekilde, trafik ya da kasko yazıp, plaka bilgisi yine aynı numaraya gönderildiğinde, bu sefer aracın sigorta poliçe numarası, uygulanan hasarsızlık indirimi ve poliçe bitiş tarihi cep telefonuna mesaj olarak gelecek."
Mehmet Üst, 2003 yılından itibaren sigorta şirketlerinin SBM'ye aktardığı bilgilerinin sorgulanabildiği bu uygulamada, sadece sigorta sistemine kayıtlı hasar bilgilerinin yer aldığına da değiniyor. Yani, eğer bir aracın ne kasko sigortası ne de trafik sigortası yoksa sorgulama da bir anlam ifade etmiyor. Çünkü, o araca at bir bilgi bulunmuyor.

İkinci ele de katkısı olacak
Mehmet Üst, bu hizmetin hasar ve poliçe bilgilerinin paylaşımını kolaylaştırarak, hızlandıracağını da ifade ederek, "Yeni uygulama aynı zamanda sigorta sisteminin daha da şeffaflaşmasına ve sisteme olan güvenin artmasına katkıda bulanacaktır. Bankacılıkta olduğu gibi sigorta endüstrisinin de bilgi teknoloji kullanımında geldiği ileri düzeyi göstereceğini ve sorgulama hizmetinden yararlanan sigortalı ve potansiyel sigortalı konumundakilerin memnuniyetini artırmada katkıda bulunacağına inanıyoruz" diyor.
Mehmet Üst, son olarak araca ait hasar geçmiş bilgilerinin kolaylıkla sorgulanıp, paylaşılıyor olmasının, ikinci el otomobil piyasasını da önemli ölçüde etkileyeceğini belirterek, bu durumun, sigorta şirketlerine yapılacak önemsiz sayılabilecek hasar taleplerinin azalmasına da neden olacağını sözlerine ekliyor.


SİGORTALILAR UYGULAMADAN NASIL YARARLANACAK

Poliçe Bilgisi Sorgulama: "Trafik" ya da "kasko" yazılıp, boşluk bırakılarak, plaka bilgisinin 5664 numaraya gönderilmesi halinde, aracın kasko ya da trafik poliçe numarası, uygulanan hasarsızlık indirimi ve poliçe bitiş tarihi öğrenilecek.
Kaza Bilgisi Sorgulama: Cep telefonuna "kaza" yazıp, boşluk bırakarak plaka bilgisi 5664 numaraya gönderildiğinde, o araca ait kaza tespit tutanağı durumu ve kusur oranı sorgulanabilecek.
Araç Hasarı Sorgulama: Cep telefonuna "hasar" yazılıp, boşluk bırakılarak, araca ait plaka bilgisi 5664 numaraya gönderildiğinde, o araca ait geçmişte yapılan trafik ve kasko hasar ödemeleri SMS yoluyla cep telefonuna gelecek.
Mağdur Bilgisi Sorgulama: Trafik kazası mağduru olanların hasarı hangi sigorta şirketinden alacağını ve hasar dosya numarasını öğrenmek için cep telefonuna ‘mağdur' yazıp, 5664 numaraya göndermeleri halinde, sigorta şirketi ve hasar dosya numarasını anında öğrenebilecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder