Çarşamba, Eylül 16, 2009

Renault ilk elektrikli otomobili ZE Fluence için Bursa'yı seçti

Türkiye, elektrikli otomobil çağını açıyor. Türkiye'de üretiminin 40'ıncı yılını kutlayan Renault, ilk elektrikli otomobilini Bursa'da üretme kararı aldı. Üretimine 2011 yılında başlanacak otomobilin adıysa "ZE Fluence" olacak ve önümüzdeki ay satışa çıkacak "Fluence" modeli baz alınarak üretilecek. Renault, ihracat amaçlı üreteceği elektrikli otomobil için şimdiden 10 bin adet ön sipariş aldı.
"63. Frankfurt Motor Show"un yarın gerçekleşecek resmi açılışı öncesinde VIP ve basın lansmanı yapıldı. Oyak Renault'nun davetlisi olarak Frankfurt'a gelen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Renault Başkanı Carlos Ghons ile yarım saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede, Renault'nun ilk elektrikli otomobili Türkiye'de üretme kararı için gerekli ortam konuşuldu. Bakan Çağlayan, "Biz buraya gelin almaya geldik" açıklaması yaptı. Çağlayan, Türkiye'nin otomotiv teknolojisinde moda olan hibrit model üretimi yerine direkt çevreyi hiç kirletmeyen elektrikli otomobil üretimine geçtiğine de dikkat çekti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise Renault'nun yeni yatırımının gerektirdiği teşviklerin geliştirileceğini ve ele alınacağını söyledi.

İlk müşteri İsrail ve Danimarka
Renault Başkanı Carlos Ghons, Renault'nun 2020 yılına kadar tüm satışlarının yüzde 10'unu elektrikli otomobillerin oluşturacağını belirterek, "Renault olarak 2011 yılında Türkiye'de elektrikli otomobil üretmeye başlayacağız. Bu otomobillerin 10 bin adedini şimdiden ön siparişle İsrail ve Danimarka'ya sattık. Bu segment için üretim üssümüz Türkiye olacak. Hükümetle görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Türkiye'nin elektrikli araçta ihracat üssü olmasının ilk müjdesini veren Renault, mevcut Fluence modeli için 110 milyon eurosu Türkiye'de olmak üzere toplam 250 milyon euro yatırım gerçekleştirmişti. Elektrikli ZE Fluence'ın motor ve diğer aksamlarında değişiklikler olacağı için ekstra yeni yatırım yapılması gerekiyor. Yeni yatırımın ne kadar olacağı konusunda bir açıklama yapılmazken, bunun en az bir önceki yatırım kadar olması bekleniyor.
Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Çağlar da önümüzdeki günlerde Çevre Bakanı ile temas sağlayarak, sıfır emisyonlu araçlar için vergi teşvikleri konusunun ele alınacağını, Kyoto Protokolü'ne uygun kararlar alınmasını beklediklerini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder