Pazar, Ağustos 12, 2012

Ford Focus 1.0 Litrelik EcoBoost Motoru



Kısa bir süre önce "2012 Yılın Motoru" ödülünü alan Ford'un en yeni motoru 1.0 litrelik EcoBoost, Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor.

Yeni Focus modeli ile satışa sunulacak Ford’un gelmiş geçmiş en verimli ve en düşük hacimli benzinli motoru yüksek çekiş gücü, düşük karbondioksit salımı ve ekonomik yakıt tüketimi ile segmentinin standartlarını bir kez daha belirliyor.
Ford’un ileri teknolojiye sahip küçük hacimli ve 3 silindirli yeni 1.0 litrelik EcoBoost motoru Türkiye’de satışa sunuluyor. Bu yıl Avrupa'da ilk kez Focus'ta sunulmaya başlanan yeni motor yakıt ekonomisi, performans, yüksek çekiş gücü, sessizlik ve yumuşak çalışma karakteri ile 13 yıldır düzenlenen "Yılın Motoru - Engine of the Year" organizasyonu tarafından, gelmiş geçmiş en yüksek puanı alarak “2012 Yılın Motoru” ödülünü kazandı. 1.0L EcoBoost aynı zamanda "En İyi Yeni Motor" ve "1.0 Litrenin Altındaki En İyi Motor" kategorilerinde de ödüllerin sahibi oldu.
Ford'un İngiltere Dunton ve Almanya Merkenich'teki teknik merkezlerinde tasarlan 1.0L EcoBoost’un motor bloğunun bir A4 kağıdın üzerine sığacak kadar küçük olduğunu belirten Ford Otosan Pazarlama Müdürü Tibet Soysal, “1.0L EcoBoost motorumuzu Türkiye’de ilk olarak Yeni Focus ile 125PS olarak satışa sunuyoruz. Motor, alt devirlerde yakaladığı 170 Nm’lik yüksek torku geniş devir aralığında devam ettirerek yüksek çekiş gücü sağlıyor. Yeni Focus 1.0L EcoBoost 125PS, 5.0 litrelik ortalama yakıt tüketimi ve km başına 114 gr’lık CO2 salımına sahip. 1.0L EcoBoost motorlu modellerimiz yakıt tüketimini daha azaltmaya yönelik Otomatik Start-Stop, aktif ön ızgara gibi birçok çevreci teknolojiyi de beraberinde getiriyor. Bu motorla donatılan modellerimiz, sahip oldukları yakıt verimliliği ve düşük CO2 salımı özellikleriyle bundan böyle ECOnetic Teknolojisi amblemi taşıyacak” dedi.
Türkiye’de 1.0L EcoBoost motorun ilk olarak Yeni Focus ile satışına başlandığını belirten Soysal, “Segmentinin en küçük hacimli ve en düşük yakıt tüketimine sahip motoru olan 1.0L benzinli motorumuzla müşterilerimize performans ve çekiş gücünü düşük yakıt tüketimi ile sunacağız. Yeni Focus 1.0L EcoBoost’u, 1.6lt Ti-VCT 125PS benzinli motorun üzerine yaklaşık 1.500 TL fiyat farkı ile satışa sunuyoruz. Böylece senelik 15 bin km yapan bir kullanıcı araç fiyatı ve kullanım maliyetleri birlikte düşünüldüğünde 3 yılda normal benzinli motora göre 1.000 TL, dizel motora göre ise yaklaşık 6.500 TL daha az ödemiş olacak” dedi.
Satışa sunulduğu ilk günden itibaren sürüş keyfini ve güvenliği artıran akıllı teknolojileri ile öne çıkan üçüncü nesil Focus, üstün teknolojilerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Birçoğu sınıfında birer ilk olan bu yeni teknolojiler sayesinde Yeni Ford Focus ile yolculuklar çok daha güvenli ve konforlu hale geliyor.
Şimdiye kadar sadece premium markalara verilmiş olan “Euro NCAP İleri Güvenlik” ödüllerini Ford’a kazandıran “Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi” ve “Şeritte Kalma Yardımcısı”, Focus’ta kaza önleme teknolojileri ve gelişmiş yolcu koruma sistemlerine verilen önemin en büyük göstergesi. Yeni Focus’un ürün gamında hali hazırda sunulan Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi’ne diğer bir ödüllü teknoloji olan “Şerit Takip Sistemi ve Şeritte Kalma Yardımcısı” da ekleniyor.
Yeni Focus’ta ön kamera sistemiyle entegre çalışan ’Şerit Takip Sistemi ve Şeritte Kalma Yardımcısı’ ile birlikte Sürücü Dikkat Takip Sistemi, Otomatik Uzun Far teknolojisi ve Kör Nokta Uyarı Sistemi gibi ileri güvenlik teknolojileri de kullanıcılara sunuluyor. Tüm bu yenilikçi teknolojiler Yeni Focus’ta opsiyonel olarak “Tekno Paket” donanım seviyesinde sunuluyor.
Bu özellik, ön kameranın şeritten istemeden çıkıldığını belirlemesi durumunda direksiyon simidindeki bir titreşimle sürücüyü uyarmak üzere tasarlandı. Ön cama entegre kamera sayesinde 65 km/s üzerinde hızla seyrederken aracın şerit içerisindeki konumunu sürekli olarak gözlemleyerek istem dışı (sinyal verilmeden veya kesin bir şerit değiştirme manevrası yapılmadan) şerit değişimi yapılması durumunda, öncelikle gösterge panelinde beliren görsel bir uyarı yardımıyla; eğer sürücü tepki vermez ise direksiyonun titretilmesi yolu ile sürücüyü uyarıyor. Sürücü sistemin hassasiyetini ve uyarının şiddetini ayarlayabiliyor veya sistemi bütünüyle kapatabiliyor.

Sistem, Elektrik Destekli Direksiyon Sistemi’ni (EPAS) kullanarak sadece bir uyarıyla yetinmeyip, aracı aktif bir şekilde şeridine döndürerek Şerit Takip Sistemi’nin fonksiyonunu genişletiyor. Şerit Takip Sistemi'nin yaptığı uyarılara sürücünün tepki vermemesi durumunda ‘Şeritte Kalma Yardımcısı’ otomatik olarak devreye girerek direksiyona hafif bir tork uygulamak suretiyle aracı yumuşak ve hassas bir şekilde şeridine döndürüyor. Eğer şerit değiştirme bilinçli bir şekilde yapılıyorsa, sistem sürücü tarafından kolayca devre dışı bırakılabiliyor. Sürücü iki hassasiyet düzeyinden birini seçebiliyor ve isterse sistemi bütünüyle kapatabiliyor.

Bu özellik, kamera sistemini kullanarak sürücünün yorulduğunu ve hatta uyumak üzere olduğunu belirliyor. ‘Sürücü Dikkat Takip Sistemi’, sürüş esnasında aracın yol çizgilerine göre konumunu sürekli olarak gözlemleyerek yalpalama ve sapma algılaması durumunda sürücüyü uyarıyor. Sistem, sürücü performansının düştüğünü belirlerse, iki aşamalı bir uyarı süreci başlatıyor. Birincisi, gösterge panelinde bir uyarı mesajıyla birlikte sesli bir uyarı gönderiliyor. Sürücü yorgun davranışlar göstermeye devam ederse, ekranda sürekli bir uyarı gösterilmeye başlanıyor ve sürücünün OK düğmesine basarak bunu fark ettiğini belirtmesi gerekiyor.

Otomatik uzun far teknolojisi, gece uzun far kullanımını daha fazla görüş alanı sağlamak için maksimum verimlilikte tutmayı amaçlıyor. Sistem, karşı yönden gelen ya da önünüzde seyahat eden bir araç tespit edilmesi durumunda otomatik olarak uzun far-kısa far geçişi yaparak, diğer sürücülerin uzun farlardan etkilenmesini engelliyor. Öndeki engel kalktıktan sonra sistem tekrar uzun fara geçiş yapıyor. Aynı şekilde ışık şiddetinin az olduğu bir ortamda ise sistem otomatik olarak kısa fardan uzun fara geçişi sağlıyor. Yeni Focus’u segmentinde öne çıkaran bu aktif güvenlik donanımları Tekno Paket dahilinde 4.500 TL’lik rekabetçi fiyatı ile opsiyonel olarak satışa sunuluyor.

Ford’un bir litrelik motoru, 15 yıllık büyük bir iddia ile geldi!
1.0 L Ecoboost basın toplantısında üç iddia öne çıktı. Birincisi Ford bu yeni motorun düşük hacmi, yüksek gücü ve düşük karbon salınımı ile gelecek 15 yılını garanti altına alacağı, ikincisi bu motorun 5 litrelik ortalama yakıtı ile dizel motorları tahtından edeceği, üçüncüsü Ford ve yeni teknoloji vizyonunun yeni gelişmeler ile bir bütün olarak devam edeceği idi. Basın toplantısında 2013 sonuna kadar Fiesta’dan, C-Max’a kadar kullanılacağının bilgisini alınca 15 yıllık bir gelecekte bu motorun 15 yıl gündemde olacağı kesinleşti. Bilgilerin detaylarında Ocak’ta Fiesta Ecoboost Powershift olacağı ve 100 HP’lik versiyonun B-Max seviyesinde kalacağı açıklandı. Bu bilgi ile de dizel motorlara geniş bir ürün yelpaze ile güçlü bir cevap verileceği şimdiden açıklanmış oldu. Ford’un teknoloji kullanımı ise otomatik parktan sonra şeritte kalma asistanı ve otomatik yanan uzun farlar ile devam etmesi markanın teknoloji iştahının devam ettiğinin kanıtı oldu.

Ford’un 1.0 Ecoobost motorunu kısa bir süre Focus Sedan ile İstanbul trafiğinde, Focus HB ile 35 km kadar Kilyos-İstanbul yolunda kullandım. Focus Sedan’la 1 litrelik motorla Sedan bir modelin taşınabildiğine kısa da olsa şahit oldum. Sedanın motordan gelen titreşimine dikkat ettiğimde ise beklentilerden daha az olduğunu söyleyebilirim. Yakıt tüketiminde Sedan modelinde ve HB modelinde fabrika yakıt tüketimine yakın bir değeri ben tutturamadım ama performanslı kullanıma gelince HB modeli için 1 litrelik motorun performans için umulandan fazla cevap vereceği izlenimini edindim. 1.0 litrelik motor düşük devirde ve yüksek hızlarda istediğim kadar kullanamasam da bu motorun kesinlikle küçüklüğüne aldanıp kolayca gözden çıkartılacak bir motor olmadığını söyleyebilirim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder