Perşembe, Ağustos 02, 2012

İkinci elde pert vurgununa dikkat


Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, pert (tam hasarlı) araçların, hasarsızmış gibi satılmasıyla yapılan dolandırıcılığın uyarılarına rağmen, yeni mağdurlar yaratmaya devam ettiğini bildirdi.
Hazar, yaptığı açıklamada, ikinci el otomobil piyasasında, durgunluğun sürdüğünü belirterek, ürününü paraya çeviren çiftçilerin talebi nedeniyle son günlerde ticari araç talebinde bir miktar hareketlenme olduğunu, ancak onun da beklentilerin çok uzağında bulunduğunu söyledi.

Kayıt dışı ve internet üzerinden satışlar ile bayilerin yaptıkları kullanılmış otomobil satışlarının, ikinci el oto galericilerinin alanını daha da daralttığını vurgulayan Hazar, aylardır fiyatların değişmediğini, buna rağmen satışlar açısından iyi bir yıl geçirmediklerini dile getirdi.

"Bir haftada 3 şikayet"

Hazar, ikinci el araç satın alırken, güvenilir yerlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda müşterileri çok sayıda tehlikenin beklediğini, özellikle son günlerde pert araç konusundaki şikayetlerin dur durak bilmediğini ifade etti.
Araçların pert kayıtlarının motor ve şasi numaralarıyla oynanarak değiştirildiğini ve hasarsızmış gibi satıldığını anlatan Hazar, doğrudan hurdaya gitmesi gerekirken, yenilenerek satılan bu araçlardan piyasada şu anda 16-17 bin adet olduğunu söyledi.
Kullanılmış araçların satışlarında belli bir kontrol mekanizmasının olmadığını, bu yüzden internet üzerinden ya da kayıt dışı şekilde isteyen herkesin ikinci el araç alım satımı yaptığını, bunun da dolandırıcılar için uygun bir ortam yarattığını belirten Hazar, şöyle konuştu:
"Pert araçların, hasarsızmış gibi satılmasıyla yapılan dolandırıcılık, uyarılarımıza rağmen yeni mağdurlar yaratmaya devam ediyor. Son bir haftada bize 3 tane pert araç şikayeti geldi. Bunların noter satışlarında sıkıntı yok, ancak kasko, sigorta yapılmıyor, banka kredi vermiyor. Hasarsızlık ve hasarlılık bilgilerinin yer aldığı Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) kayıtlarına girildiğinde arabanın pert olduğu ortaya çıkıyor. Araç da alanın elinde kalıyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder