Perşembe, Kasım 29, 2012

Hyundai ve Karsan'dan yeni tacari

Otomotiv üreticileri Karsan ile Güney Koreli Hyundai Motor Company (HMC), ortak yeni hafif ticari araç projesi kapsamında, 7 yılda 200,000 adet aracın üretimi için toplam 260 milyon dolar yatırım yapacak.

Karsan ve Hyundai arasında 2011 yılı Haziran ayında imzalanan 'Çerçeve Anlaşması'nın devamı niteliğindeki anlaşma bugün imzalandı. Anlaşmaya göre, HMC tarafından yeni geliştirilen 3-6 ton arasında (Gross Vehicle Weight) azami yüklü ağırlığa sahip panel van, hafif kamyon ve minibüs versiyonları bulunan hafif ticari araç serisinin üretim başlangıç tarihi 2014 yıl sonu olarak belirlendi.

Karsan'ın Akçalar fabrikasında gerçekleştirilecek proje kapsamında 2013-2014 yıllarında, fabrika ve ürün için Karsan 60 milyon dolar, üretim hattı için Hyundai ise 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirecek.

Yeni modelden, ilk 7 yılda toplam 200,000 adedin üzerinde üretim gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Yeni ürün grubu HMC'nin Kore'deki üretim tesisi dışında sadece Karsan'da üretilecek ve Karsan iç pazarın yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Bölgesi'ndeki (CIS) Kafkas ülkeleri için münhasır üretici konumunda olacak.

Anlaşmanın imza töreninde konuşan Karsan CEO'su Murat Selek, "Üretimi Akçalar fabrikamızda yapacağız. Kapasitemiz projenin ilk yılları için yeterli. Yıllık üretim adetleri 50,000 adetlere ulaşınca kapasite artışı gündeme gelecek. İstihdam da artışı da olacak" dedi.

Üretimin en az yüzde 85'ini Avrupa başta olmak üzere ihracat pazarlarına yönelik yapacaklarını söyleyen Selek, üretim sürecinde hem Türkiye hem de Güney Kore'den hammadde tedariki imkanlarını kullanacaklarını ve rekabetçi olmayı amaçladıklarını söyledi.

Hyundai Motor Company Ticari Araç İhracatından Sorumlu Başkan Yardımcısı Young Hoon Jung da, Karsan'la Avrupa, Afrika ve Ortadoğu pazarlarına açılmayı hedeflediklerini söyledi.

Jung, "Tahminlerimize göre başlangıç aşamasında yüzde 20 yerli girdi kullanarak bu projeyi gerçekleştireceğiz. Projenin devamında Türkiye'den girdi kullanımını artırmayı düşünüyoruz" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder