Cuma, Kasım 30, 2012

TURBONUN ÖMRÜ NASIL UZATABİLİRSİNİZ?

Aracınızın turbosunun ömrünü uzatmak için şu kurallara dikkat etmek gerekiyor:

Öncelikle motor yağı, yağ filtresi ve hava filtresinin düzenli bir şekilde değiştirmelisiniz. Motor yağı eksildikçe tamamlayın. Yağ değiştirme süresini kesinlikle geçirmeyin. Yağ içinde olabilecek çapaklar ve hava filtresinden sızabilecekler toz parçacıkları turboya zarar verebilir.

Yağlamanın sağlanması için motor yağının yeterli ısıya ulaşması gerekir. Özellikle kış aylarında katılaşan motor yağı yeterli yağlama sağlayamaz. Bu sebeple motor soğukken hemen hareket etmeyin, rölantide bir süre ısıttıktan sonra hareket edin.

Rölantide ısınmasını beklemek istemiyorsanız aracınızı düşük devirlerde kullanın, kesinlikle yüksek devirlere çıkmayın.

Otomobili çok sert kullanan, sık sık ani yüklenmelerle yüksek devirlere çıkan biriyseniz bu durum motorunuzun ve turbonun ömrü başta olmak üzere mekanik aksamın tamamının ömrünü olumsuz etkileyen bir durumdur.

Mümkün olduğu kadar kaliteli yakıt veya yakıt katkısı kullanın. Aksi halde belli bir süre sonra turbo sisteminizin içinde kurumlanma olabilir.

Otomobilinizin hava filtresini önerilen periyotlarda değiştirin ve kesinlikle basınçlı hava tutarak temizlemeyin.

Turbonuzda intercooler (soğutma sistemi) bulunmuyorsa şehirlerarası yollarda uzun süre tam gaz gitmeyin, ara sıra ayağınızı gazdan çekin.

Gaza bastığınız zaman aracınızın turbo sisteminden ses geliyorsa türbinlerdeki balans bozulmuş ya da turbonuz ömrünü tamamlamış olabilir. Bu durumda servisinize danışmanızda fayda var.

Bu araçlarda motoru stop etseniz de turbo sistemi belli bir süre daha dönmeye devam eder. Bu durumda motor durdurulduğunda yağlama da durur ve erken aşınmaya yol açar. Bunun önüne geçmek için önce bir süre rölantide beklenmesi ve ara gazı verilmemesi gerekir.

Bir çok kişiye göre gereksiz olsa da "Uzun yola gitmedim rölantide çalıştırmaya gerek yok" düşüncesi yanlıştır. Turbonuz çok kısa bir yola gitseniz bile mutlaka devreye girecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder