Pazartesi, Kasım 05, 2007

Türk halkının otodaki yeni tercihleri


Otomobile çok para veriyoruz bari önü de arkası da olsun...

Otomotiv sektöründe trendler sürekli değişiyor. Tüketiciler, araç satın alırken sadece tasarımına değil fonksiyonelliğe, motor gücüne, ortalama yakıt tüketimine, konfor ekipmanlarına ve sağladığı statüye de dikkat ediyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) yılın ilk 9 ayına ilişkin raporu, tüketicilerin tercihlerini gözler önüne serdi.

İşte ODD’nin verilerinden yola çıkarak Türk halkının otomobildeki yeni tercihleri:

B segmenti ‘out’ oldu

Otomotiv sektöründe tüketiciler B segmenti denilen küçük araçlardan orta sınıf yani C segmentine doğru kayıyor. 2005’te yüzde 48.4 olan küçük otomobillerin payı, günümüzde yüzde 44’e gerilerken C sınıfının payı yüzde 36’dan 38’e çıktı.

Sedan tutkunu Türkler

Yılın ilk 9 ayında tüketiciler en çok sedan araçlara talep gösterdi. Sedanın toplam pazardaki payı yüzde 52 olarak gerçekleşti. Tam aksine hatchback araçların payı yüzde 40’lardan 35’e geriledi. ODD Genel Sekreteri Işık Dikmen, tüketicilerin sedana olan ilgisini ise ilginç bir anekdotla yorumladı: “İnsanlarla konuşuyorum ve neden sedan otomobilleri tercih ettiklerini merak ediyorum, soruyorum. Yanıtları, ‘Otomobile bu kadar para veriyoruz, alınca önü de arkası da olmalı’ şeklinde.”

SUV’ların payı % 7’ye çıktı

Son yıllarda Türk halkının bir başka gözdesi SUV’lar. Bir başka deyişle dört çekerli araçlar. 2005’te pazardan yüzde 4 pay alan cipler, farklı modellerin dopingiyle bu rakamı yüzde 7 gibi rekor seviyeye çıkardı. Türkiye’de SUV’ların MPV segmentinden daha çok sattığını da ekleyelim.

Performansa eğilim var

Yüzde 89’luk yüksek vergi dilimine giren 2000 cc motor hacmindeki araçların satışında da belirgin bir artış var. Yüksek hacimli motorların 2005’te yüzde 2.67 olan pazar payı yüzde 4.34’e çıktı. 1600 cc’nin altındaki otomobilerin pazar payı ise yüzde 81.6’dan 77.4’e geriledi.

Dizel, benzinliyi solladı

Dizel motorlu araçlar, Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de popüler hale geldi. 2001’de yüzde 3 olan dizellerin payı, bu yıl benzinlileri geçti. İlk 9 ayda dizel motorlu otomobillerin pazardan aldığı pay, yüzde 51’e çıktı.

Trafik otomatiğe alıştırdı

Otomatik şanzımanlı araçlar da yükseliş trendinde. 2 yıl önce otomatik vitesli araçların payı yüzde 20 iken, bu oran yüzde 26’ya çıktı. Otomotik vitesteki artış, İstanbul’daki yoğun trafikten bıkan tüketicilere bağlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder