Salı, Ocak 24, 2006

50 soruda kus gribi

Uzakdogu Asya'da kuslar ve kümes hayvanlari arasinda baslayanve sonra insanlara geçen kus gribi tüm dünyayi tehdit ediyor.Iste 50 soruda kus gribi.

1.Kus gribi nedir?Insan ve diger canli türleri gibi kanatli hayvanlarda gribe yakalanabiliyor. Kus gribinin 15 ayri çesidi var. Bunlardan üçtanesi insanlarda da hastalik yapar. Alarma yol açan ve Türkiye'dede tespit edilmis olan ise ölümcül kus gribivirüsü H5N1ailesinden gelen virüs. Göçmenkuslar -özellikle de yaban ördekleri- virüsün dogal tasiyicilaridir. Bunlar hastaolmadan virüsü kilometrelerce tasiyabilirler. Bir kitadandigerkitaya diskilariyla virüsü tasirlar. Kus gribi virüsüen çok kümes hayvanlarini etkiler. Kus gribi üst solunum yolu hastaligi gibi baslar, sürü halinde yasayan kanatli hayvanlararasinda çok hizli yayilabilir ve bu nedenle çok yüksek orandakanatli ölümüyle sonuçlanabilir.

2. Insanlara nasil geçiyor?Kus gribi, hasta ve hastaliktan ölmüs hayvanlarla yakin temas halindeki insanlara bulasabilir. Bu hayvanlarin gözyasi, burunakintisi, bogaz akintisi veya diskisiyla temas edenler dehastaliga yakalanabilir. Ayrica bu atiklarla kirlenen yüzeylerletemas etmek ve bu virüsü solunum yoluyla almakla insanlara bulastirabilir. Virüs insana geçtikten2-4 gün sonra hastalikortaya çikar.

3. Insandan insana geçer mi?Bu ihtimali dogrulayacak resmen açiklanmis ya da kanitlanmisbilimsel bir veri yok. Ancak virüsün degisim geçirerek bir salgina yol açmasindan korkuluyor. Ayrica hastalik grip olanbirinin ayni zamanda kus gribi mikrobunu kapmasiyla insandan insanageçis özelligi kazanabilir.Buna virüslerin seks yaparak mutasyonaugramasi deniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder