Pazar, Mayıs 28, 2006

İstanbul'un piknik alanları

MESİRE ALANLARI

İstanbul'a çok yakın ve eşsiz doğa güzelliklerine sahip ''yasal mesire alanları''ndan bazıları şöyle:

-Avcıkoru: Üsküdar-Şile TEM Otoyolunun Ömerli mevkiinde, zengin ağaç örtüsüne sahip mesire yerlerinin başında geliyor. Oturma alanları bulunmamasına rağmen genişliğiyle kalabalık grupları ağırlama ve dinlenme imkanı sunuyor. Patika yollarla ormanın içleri gezilip, farklı bitki ve böcek türleri keşfedilebilir.

-Aydos: Osmanlı imparatorluğu döneminde av alanı olarak kullanılan 6 bin 620 dönümlük mesire yerinde gölet, piknik sahaları, büfe ve koşu parkurları bulunuyor.

-Ayvat Bendi: Ayvat Deresi üzerinde kurulu olan mesire yeri, tabiat ve fotoğraf meraklıları için zengin bir mekan olma özelliğine sahip.

-Azizpaşa: Maslak-Gültepe-Levent-Kağıthane-Eyüp gibi yerleşimlere yakınlığı, ilginç bitki örtüsü ve geniş piknik alanlarıyla tercih edilen bir bölge.

-Belgrad Ormanları-Bentler: Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla birbiri ardına inşa edilen, Topuzlu Bendi (1750), Valide Bendi (1796) ile 2. Sultan Mahmut Bendi (1839) burada bulunuyor. Mesire yerinde ormanın derinliklerine kadar uzanan yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu yer alıyor.

-Belgrad Ormanları-F.Rıfkı Atay Mesire Yeri: Neşet Suyu ve Kömürcübent arasındaki 200 dönümlük alanda misafirlerini ağırlayan mesire yeri, ahşap oturma mekanlarıyla donatıldı. İçerisindeki mini futbol sahası bulunduran mesire yerinde yürüyüş parkurları da yer alıyor.

-Belgrad Ormanları-Neşet Suyu Mesire Yeri: Ulaşım kolaylığı ve Belgrad Ormanları'nın tam ortasındaki konumuyla yılın dört mevsimi tercih edilen mesire yeri, güzel suyunun yanı sıra, Büyükbent etrafında 8 kilometrelik koşu parkuru, temiz piknik alanları, kafeteryası ve otoparkı ile vatandaşlara ideal imkanlar sunuyor.

-Binbaşı Mesire Yeri: Zengin bir ağaç ve bitki örtüsüne sahip piknik alanında yürüyüş parkuru ve oturma mekanları dikkati çekiyor.

-Büyükada: Mesire yerinde 85 oda 200 yataklı tesisler bulunuyor.

-Çatalca-M.Çakmak Mesire Yeri: Çatalca'nın önemli dinlenme ve piknik yerlerinden biri olan mesire yerinde açık yüzme havuzu yaz aylarında hizmet veriyor.

-Çilingoz Mesire Yeri: Karadeniz kıyısında bulunan mesire yeri, balık tutma meraklıları için eşsiz bir seçenek oluşturuyor.

-Değirmenburnu: Heybeliada'da bulunan mesire yerinde aşıklar yolunda yürüyebilir, koşabilir veya hemen kenarında piknik yapabilirsiniz.

-Dilburnu: Adalar'da bulunan mesire yerinde, piknik, plaj, yürüyüş ya da yelken gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir.

-Elmasburnu Mesire Yeri: Karadeniz kıyısında bulunan mesire yeri, zıpkınla balık avcılığı için çok ideal. Mesire yerinin hemen karşısındaki Martı Adası, çok sayıda deniz kuşunu barındırıyor.

-Fatih Çeşmesi: 250 dönümlük bir sahada kurulu olan mesire yeri, piknik alanları ile dikkati çekiyor.

-Fatih Çocuk Ormanı: Bisiklet, kros ve yürüyüş gibi aktivitelerden sonra havuzunda serinleyebilir, akşam yemeğinizi canlı müzik eşliğinde yiyebilirsiniz. Çam ağaçlarının altına uzanıp dinlenebilirsiniz.

GAZİ MAHALLESİ MESİRE YERİ

-Gazi Mahallesi: İstanbul'un hemen yanı başında gözden kaçan güzelliklerinden biri... Alibeyköy Barajı olarak da bilinen mesire yeri, Gazi Mahallesi, Alibeyköy ve Yeşilpınar gibi yerleşimlere sınır olarak 785 dönüm üzerine kurulmuş. Oturma mekanları bulunmamasına rağmen yürüyüş ve piknik için uygun şartlara sahip.

-Göktürk Göleti: Dinlenme, gezi ve İstanbul'u çevreleyen geniş ormanlardan gelen suyu tutmak için 560 dönümde oluşturulan Göktürk Göleti, çevrenin önemli cazibe merkezlerinden biri. İSKİ'nin denetimindeki baraj gölü, görsel zenginliğinin yanı sıra dinlenme ve yürüyüş aktiviteleri için çok uygun. Fotoğraf alıp martıların maviyle yeşil arasında süren yaşamlarını görüntüleyebilirsiniz. Buna karşın göletlerde yüzme ve balık avcılığına risk taşıdığı için izin verilmiyor.

-Göztepe: İstanbul'u ve boğazı farklı bir panoramadan seyretmek istediğinizde, Anadolu yakasında mutlaka bulunmanız gereken noktalardan biri. Oturma masaları henüz bulunmamasına rağmen çam ağaçlarıyla çevrili düzlükler piknik için uygun.

-Hacet Deresi: Tuzla çevresinin önemli piknik alanlarından biri. Düzlük sahada küçük oyun bahçeleri ve oturma grupları var.

-İmrahor: İmrahor göletinde bulunan mesire yerinde oluşturulan oturma ve yürüyüş alanları hizmete açık. Özellikle hafta sonu başta aileler olmak üzere, okul, dernek ve işyerlerine ait gruplar tarafından tercih ediliyor. İmrahor Göleti'nde de suya girilmesi ve balık tutulması yasak.

-Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri: Sarıyer ve Levent gibi yerleşimlere yakınlığıyla önemli avantajlara sahip. Üstelik son derece güzel restoran ve bakımlı oturma alanlarıyla kalabalık grupların konaklamasına imkan veriyor.

-Mihrabad Mesire Yeri: 200 dönüm üzerine yayılan mesire yeri, oturma alanları, büfesi, koşu parkuru, çocuk parkı ve diğer birimleriyle günün her saati ziyaret edilebilir.

-Tayakadın Mesire Yeri: Yeşili, bakımlı üniteleri ve hizmet kalitesiyle Avrupa yakasının önemli buluşma noktası. Kendi
imkanlarınızla yapacağınız piknik keyfinin yanı sıra, kafeteryasında hizmete sunulan mönüden yararlanabilirsiniz.

-Taşdelen Mesire Yeri: Çam, meşe, kayın ve köknar ağaçlarıyla kaplı 800 dönümlük mesire yerinde, orman içi yollarla çeşitli yönlere yürüyüş ve koşu yapma imkanı bulunuyor. Ailenizle oturup kendi sofranızı hazırlayabileceğiniz gibi, restoran ve büfe kısmından da yararlanabilirsiniz.

KORULAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanındaki korular ise şunlar:
Florya Ormanı, Yıldız, Emirgan, Hacıosman, Kabataş, Hidiv, İdealtepe, Harem ve Gözdağı koruları, Küçükçamlıca, Büyükçamlıca.''

İstanbulluların huzur içinde piknik yapabilecekleri yasal mesire yerlerine ulaşım ve diğer konularda bilgi almak için İstanbul İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ''http://www.istanbulcevor.gov.tr'' adresinden yararlanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder