Pazar, Mayıs 07, 2006

Üniversiteliler için

Work & Travel
Work & Travel programı üniversite öğrencilerinin (4. sınıflar hariç ) yaz döneminde çalışmalarına olanak sağlayarak, yapacakları harcamaları karşılama amacıyla Amerika’yı dolaşmalarını amaçlayan kültürel bir değişim programıdır. ABD hükümeti tarafından desteklenen yasal bir program olduğu için J-1 vizesi alabilirsiniz ve böylece yasal çalışma izniniz yani geçerli bir sosyal güvenlik numaranız temin edilmiş olur. Aracı kurumların aldığı ücretler, işi sizin bulmanıza veya onların gerekli bağlantıları yapmasına göre $625 -$1000 arasında değişmektedir. Yeterli zamanınız ve İngilizceniz varsa işi sizin aramanız en uygunu olacaktır. Böylece iş arama sürecini en az maliyetle tamamlamış olursunuz. Uçak biletleri $615-$1000 arasında değişmektedir, aracı kurumlar bilet ayarlama aşamasında size yardımcı olacaktır. Bunun yanında, $140-$150 civarında vize harcı, yurt dışına çıkış harcı indirim kartı ücreti gibi umulmadık ek masrafınızda olabilir.Yurtdışına cıkarken yanınınıza en az $400 almanızda fayda var. Çalıştığınız haftanın sonunda para alacağınız için, yanınızda götürdüğünüz bu para ile Amerika’da geçireceğiniz ilk haftanın masraflarını karşılayabilirsiniz. Genelde saat ücreti $6-$8 olan işlerde çalışılmaktadır. Eğer biraz fazla çalışır ve gereksiz harcama yapmazsanız masraflarınızı rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
FARKLI BİR DÜNYAYA HAZIR OLUN ...

Amerika’da kişi başına düşen gayrisâfimillihasıla $30000 civarındadır ve bunu uçaktan indiğinizde, sokaklarda dolaşırken (özellikle şehir merkezlerinde) rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Şehirlerin yerleşim düzenleri, sokakların düzeni sizi şaşırtacak ilk şeylerden olacaktır. Gezmekten çekinmeyin, elinizde harita varsa kaybolmanıza imkan yok; çünkü her sokak köşesinde cadde ve sokak isimlerini gösteren tabelalar var. Zenci mahallerine girerken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz çünkü flimlerde gördüklerinize şahit olabilirsiniz! Hemen hemen bütün şirketler sizi ilk önce New York’a yönlendirecektir. Daha sonra oradan calışacağınız eyalete yolculuk yapacacaksınız. New York’ta bir geceden fazla kalmaya çalışın ve dünyanın en görkemli metropolünü keşfetmeye bakın. Buarada normal bir ‘hostel’da bir gecelik yatak ücreti en az $20 ve odanızı 6 kişiyle daha paylaşabilirsiniz. Yurtkur yurtlarından pek farkı yok ama geceliği $20. Bu hosteller genelde Harlem’in girişine doğrudur ve daha yukarı gitmenizi genelde önceden deneyim sahibi olanlar pek tavsiye etmez. Metro istasyonlarından veya ‘hostel’ınızdan ücretsiz olarak metro haritası alabiliriniz, oldukça detaylı ve faydalı bir haritadır ve size yeterli olacaktır. Manhattan da dolaşırken binaların , metronun eskiliği dikkatinizi çekebilir. Empire States binasının 86. katındaki ‘observatory deck’e çıkın ve Manhattan’ı çıplak gözle görün. İtiraf etmek gerekirse bir süre ağzınızı kapatmakta zorlanacaksınız...Aslında herşey filmlerdeki Amerika’dan farklı değil. Sadece arka fonda kalan binaları, sokakları hatta insanları dikkatle incelediğinide sizde uyanan duygular farklılık gösterebilir.
Kültürel fark....İnsanlar genellikle size yardımcı olmaya çalışıyor.Polisler, memurlar sizi anlayışla karşılayıp yardımcı olmaya çalışıyor. İşverenle çalışan ilişkileri ülkemizde olandan farklı, onunla arkadaş gibi konuşabilir, bir sorununuz olduğunda çekinmeden aktarabilirsiniz.Yemek alışkanlıklarını da bizimkinden farklı sayabiliriz. Fast food oldukça yaygın ve restorantlarda da bizimki gibi sulu yemekler yok. İnsanlar su yerine daha çok gazlı veya aromalı içecekler tüketiyorlar. Her şey (arabalar, evler, yollar, öğünler...vb.) olması gerekenden daha büyük gözükebilir; Amerikan tarzının bu yönde olduğunu unutmamak gerekiyor.
Size kazandırabilecekleri...
Bu program size bir yurtdışı deneyimi kazandırmanın yanında, diğer ülkelerden üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek odanızı paylaşma imkanı sunacak böylece başka kültürleri de tanıma şansını yakalamanıza yardımcı olacaktır. Yabancı dilinizde ilerleme olacaktır ancak ilerleme düzeyi biraz da size bağlı, Türk arkadaşlarınızla beraberken de İngilizce konuşmaya çalışabilirsiniz.
SON OLARAK
ABD’nin doğu kıyısındaki eyaletlerde iş bulmaya çalışın. 1-1,5 ay sonra başka bir eyalette iş bulmaya bakın, böylece daha fazla yer ve insan görme şansınız olur. Bu değişiklik için yerel koordinatörünüzle görüşebilirsiniz. Kuzey Amerika’da şebeke elektriği 110 volttur, buradan götüreceğiniz elektrikli aletleri çalıştıramazsınız. Cep telefonlarının frekansı 1900’dür ve telefonunuz 3-band olmalıdır. Elektronik aletler , tekstil ürünleri ülkemize oranla büyük ölçüde ucuz , buradan fazla eşya götürmemenizi tavsiye ederiz. Paranızı güvenli bir yerde saklamaya çalışın ve dikkatli olun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder