Salı, Mayıs 30, 2006

Kilisede ezan sesi

Mercan Dede Fransa'da düzenlenecek Müzik Festivali'nin özel konuğu olarak 5 konser verecek. Konser Saint Denis Katedrali'nde yapılacak. Tarihî kilise ezan sesi ve ilahilerle yankılanacak.
Farklı müzik tarzı ve sıra dışı görüntüsüyle tanınan Dj Arkın Allen, nam-ı diğer Mercan Dede, önümüzdeki ay Fransa’da 35.si yapılacak olan Saint Denis Klasik Müzik Festivali’nin özel konuğu olarak 5 konser verecek. Fransa’nın ünlü müzik festivallerinden birisi olan Saint Denis’te her yıl özel bir sanatçı seçiliyor ve festivalin ana temasını ve serisini bu sanatçı belirliyor. Festivale ‘özel konuk’ olarak davet edildiğinde Fransa’nın siyasi ve kültürel öneminden dolayı bunu Türkiye’nin tanıtımı için bir fırsat olarak gören Arkın Allen, konseri sırf “Mercan Dede” konseptiyle vermek istememiş. Bu sebeple İstanbul’un kültürel mozaiğini yansıtacak bir konsept hazırlamış. Projesinde etnik müzikten tasavvuf müziğine, Kürt sanatçılardan Ermeni korosuna kadar çok geniş bir yelpazeden sanatçıya yer veren Mercan Dede’nin planları son anda gelen bir haberle sekteye uğramış. Daha önce konser davetini kabul eden Fransa’daki Aram Kerovpyan’ın şefliğindeki AKN Ermeni korosu son dakikada konserden çekildiğini açıklamış.
Katedralde tasavvuf müziği ve hafız sesleri
Geçen hafta Fransa’da çıkması planlanan Ermeni yasasını hatırlatan Mercan Dede, bu konserlerle Türkiye topraklarında yüzyıllardır hakim olan hoşgörüyü ve bütün kültürlerin bir arada yaşayabildiğini göstermek istediğini söylüyor. Mercan Dede, bu beraberliği temsilen farklı müzik kültürlerinden 25 kişilik bir ekiple Fransa’da konserler verecek. Bu konserlerden biri katedralde gerçekleşecek. Zira bu sayede Türk müziği özellikle tasavvuf müziği bir Fransız katedralinde icra edilme fırsatı buluyor. Konserde Mercan Dede’ye, günümüzün önemli icracılarından kanunda Göksel Baktagir, udda Yurdal Tokcan, klarnette Aykut Sütoğlu ve Serkan Çağrı, kemençede Neva Özgen, elektrik kemanda Hugh Marsh eşlik edecek. Konserin konukları ise çok ilginç; Kürt şarkıcı Aynur Doğan, hafız Yahya Soyyiğit ve Furkan Biçer. Eğer son anda çekilmeseydi Ermeni korosu da konserde sahne alacaktı. “Cezbeden İstanbul” adını taşıyan konserlerde klarnet ile Balkanlara, ud ile Yakındoğu’ya, viyolonsel ile Batı’ya, tasavvuf müziği ile bu toprakların dinî inançlarına, Kürt şarkıcı Aynur’un şarkılarıyla bu toprakların bir parçası olduklarına vurgu yapılacak. Mercan Dede ise kendi anlatımı ile Batı’nın ona ilgi duymasının sebebi olan gelenekselle moderni, Doğu ile Batı’yı, geçmişle geleceği bir araya getiren müziğini icra edecek.
Klarnet eşliğinde sema gösterisi
Mercan Dede, geçtiğimiz çarşamba günü hem yeni çıkan albümü Nefes’in tanıtımını yapmak hem de Fransa’daki festival ile ilgili bilgi vermek için Galata Mevlevihanesi’nde basının kaşısına çıktı. Fransız gazetecilerin de katıldığı bu tanıtımda özel bir konser veren Mercan Dede ve ekibi, ilginç bir gösteriye de imza attı. Gösteride saz, ud, klarnet, ritim davulları ve vokal olarak Amerika’da yaşayan İranlı sanatçı Azam Ali vardı. Mercan Dede’nin Nefes albümünden parçalar icra eden ekibin müzikleri dinleyenleri tarafından beğenildi. Ancak semazenlerin klarnet, saz ve ud eşliğinde yaptıkları sema gösterisi izleyenlerini şaşırttı. Klarnet eşliğindeki gösterisi Fransız gazetecileri heyecanlandırdı. Gösterinin ardından görüştüğümüz Mercan Dede, Türkiye’nin kendini ve kültürel mirasını Batı’ya anlatması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Bu süreçte bence sanatçılara politikacılardan daha çok iş düşüyor. Politika bir ideolojiyi barındırır. Sanat direkt olarak gönülden konuşan insanların işi ve yaptıkları gönüllere işliyor. Bizim birlikte barış içinde yaşadığımızı, hoşgörümüzü ve kültürümüzü, “biz barış içindeyiz, bizim Türk müziğimiz var” demek yerine göstererek anlatmalıyız. Bu anlamda iyi müzisyenlerle gidip iki saatlik bir konserle bu mesajları daha etkili olacak şekilde verebilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder