Perşembe, Ekim 05, 2006

‘Ekmek çarpar’ diye yemiyorlar

Günün birinde size ekmek, simit, makarna ve daha birçok yiyeceği ömür boyu yememeniz gerektiğini söyleseler ne yapardınız? Ekmeğin sofrada baş tacı olduğu, adım başı dönerci, dürümcü, fast-food büfeleri ve simitçilerin eksik olmadığı ülkemizde bu gıdalardan ömür boyu mahrum kalmak çok daha zor olsa gerek. Türkiye’de çok sayıda kişi ekmeksiz, makarnasız, tatlısız bir hayat sürüyor. Nedeni ise pek de bilinmeyen ‘çölyak’ hastalığı.
Çölyak, “ince bağırsak alerjisi” olarak biliniyor. Hastalık buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi ürünlerde bulunan ve günümüzde pek çok gıdada kıvam verici olarak kullanılan ‘gluten’ proteininin ince bağırsakta ömür boyu hassasiyet göstermesinden kaynaklanıyor. Çok sessiz ve silik bir hastalık olabileceği gibi öldürebiliyor da çölyak. İstatistiklere göre son yıllarda hızlı bir artış gösteren çölyak vakalarında ortalama bir sayı saptanamıyor. Çünkü hastalık bazı kişilerde ya belirti vermiyor ya da aynı belirtileri gösteren başka hastalıklarla karıştırılabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder