Pazar, Ekim 07, 2007

TEK FABRİKADA 3 MARKA


Tofaş bir modelle 3 firmayı fethetti
Koç Holding ile İtalyan Fiat'in ortak olduğu Tofaş’ın 2005 yılında başlayan Minicargo projesi start aldı. Fabrikada FİAT, Peugeot ve Citroen için 3 ayrı model araç üretilecek.

Koç Holding ile İtalyan Fiat ortaklığının ürünü Tofaş’ın 2005 yılında başlayan Minicargo projesi start aldı. Toplamda 380 milyon euro yatırım yapılan ve tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan projeyle Fiat, Citroen ve Peugeot markalarına özel üretilecek aracın üretimi Bursa’da başladı. Üretime başlama töreni Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Group CEO’su Sergio Marchionne ve PSA Peugeot Citroen CEO’su Christian Streiff’i bir araya getirdi.


8 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK


İtalyan Fiat ile Fransız PSA (Peugeot Citroen Automobile) gruplarının sinerjisinden doğan işbirliği, Tofaş’ın hedeflerinin yükselmesini sağladı. Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2006’da Türkiye’nin otomobil üretiminin ve ihracatının yüzde 45’ini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tofaş’ın iki büyük global oyuncunun ortak aracını üreten ilk Türk şirketi olduğunu belirten Mustafa Koç, Minicargo projesinin sağlayacağı büyüme ile Koç Holding vizyonunda kilit rol oynayacağını ifade etti.

Koç, Türkiye ve Koç Topluluğu adına çok daha iddialı planlar yaptıklarını ve 2010 yılına kadar 1 milyon otomobil üretmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Tofaş’ın kapasitesi yeni yatırımlarla önce 360 bin adete, ardından da 2009 yılı itibarıyla 400 bin adete yükselecek. Tofaş’ın 2007-2009 arasında toplam yatırımı 870 milyon euro (1.2 milyar dolar) civarına çıkacak ve Tofaş yeni üretimlerin devreye girmesiyle yüzde 70’ten fazlası ihraç olan ve 400 bine çıkacak kapasitesinin tamamını kullanan dev bir şirket haline gelecek. Linea modelinin ardından Minicargo projesiyle hareketlenen şirketin sadece bu yılki yatırımı 430 milyon euro olacak. Bu yıl sonuna kadar toplam 2 bin 700 kişi işe alınacak ve 8 bin kişi istihdam ediyor olacak.

HEDEF 2010’DA İLK 10’A GİRMEK

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Türkiye otomotiv sektörünün, Minicargo projesi ile 3 uluslararası marka için otomobil üretme tecrübesine ilk kez sahip olduğunu söyledi. Bu proje ile birlikte Fiat’ın üçüncü en büyük fabrikası haline geldiklerini belirten ve önümüzdeki 10 yılı garanti altına aldıklarını vurgulayan Pandır, ‘Bu bizim için yeterli değil. Yeni yatırımlarla birlikte hedefimiz bir numaralı Fiat üreticisi olmak’ dedi. Pandır, Türkiye’nin 2010 yılında dünya araç üretiminde ilk 10’a girme yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade etti. Pandır, “MiniCargo’yu yılda 165 bin adet, ürün ömrü boyunca da 1 milyon adetten fazla üretmeyi planlıyoruz” dedi. Minicargo’nun üretimiyle birlikte Tofaş fabrikasının yıllık üretim kapasitesinin 2008 yılında 360 bin adete ulaşacağını kaydeden Pandır yatırımların da devam edeceğini söyledi.

Tek fabrikadan üç marka, üç model: Fiorina, Nemo, Bipper

Üçü de hafif ticari pazarına tamamen yeni bir seçenek olarak sunulan Fiat Fiorino, bugün (perşembe) İtalya Milano’da dünyaya tanıtıldıktan sonra kasım sonundan itibaren dünyada ilk kez Türkiye’de yollara çıkacak. Türkiye ile aynı anda İtalya’da da satışa sunulacak araç, şubattan sonra da Avrupa ülkelerinde Peugeot ve Citroen markalarıyla satılacak. Temel olarak aynı gövde ile üretilen bu modeller dış tasarımda her markanın kendine özgü stilini yansıtıyor. Fiorino, Nemo ve Bipper pazara çıktıkları ülkelerde markalara özgü motor seçenekleriyle de birbirleriyle rekabet içinde olacak.

3.86 metrelik uzunluğundaki minicargo modelleri ile Avrupa pazarına ilk hafif van sınıfını Tofaş geliştirmiş oluyor. Binek ve ticari olarak kullanılmak üzere iki ayrı versiyonu bulunan minicargoda ergonomi ve konfor konusunda otomobillere yakın bir standart sunuluyor. Örneğin ABS ve sürücü hava yastığı standart donanımda yer alıyor. Kargo hacmi 2.8 metreküpe kadar çıkarılabiliyor.

Bu arada Tofaş’ın yine Bursa’da üreterek, Fiat markasıyla hem Türkiye’de hem de dünyada satacağı yeni Doblo’da hukuki anlaşmanın imzalanmasına birkaç gün kaldı. Mayıs ayında imzalanan ön protokolün ardından üzerinde anlaşılan yeni Doblo yatırımı ile Tofaş, 100 milyon euroluk yatırım daha başlatacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder