Pazartesi, Ekim 01, 2007

Ford'un motoruna Gebze'den destek


Ford Otosan'ın Türkiye'nin yanı sıra İngiltere ve Almanya'daki merkezine mühendislik desteği sağlayacak Ar-Ge merkezi faaliyete geçti

Ford Otosan'ın hem Türkiye hem de Avrupa'daki Ar-Ge çalışmalarına kapsamlı destek sağlayacak 1.2 milyon dolar yatırımla kurulan Ford Otosan Gebze Teknoloji Merkezi dün açıldı.
Açılış toplantısında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, bugün Türkiye'nin iftihar edeceği bir sanayi devi haline gelen Ford Otosan'ın, kuruluş aşamasında karşılaşılan engellerle yapılan mücadeleye değdiğini söyledi.
Gebze'de TÜBİTAK MAM'ın içinde kurulan Ar-Ge merkezi, ilk etapta 200 mühendis ve personelle ek bir tesis olarak Ford Otosan ürünleri ve Ford Avrupa'nın gelecekteki model geliştirme programlarına destek hizmetleri sağlayacak.
Koç Holding'in otomotiv sektöründeki konumunu da değinen Koç şunları söyledi: "2006 yılında Türkiye toplam otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 45'ini gerçekleştirdik. Topluluğa ait otomotiv şirketleri Ford Otosan ve Fiat 2006'da pazar paylarını artırarak yüzde 29'a ulaştı."
Ortaklıklarının 80 yıllık geçmişe dayandığını hatırlatan Koç, "1997'den bu yana çalışan sayımız 3 bin 400'den 9 bin 200'e, üretimimiz 42 binden 285 bin adede, ihracatımız 667 adetten, 185 bin adede, ciromuz ise 858 milyon dolardan 4.8 milyar dolara yükseldi" dedi. Otomotiv sektöründe son beş yıldır lider marka olduklarını da söyleyen Mustafa Koç, "İhracatta son 3 yıldır adette, son 8 ayda ise hem adet hem ciroda birinci sıradayız" diye konuştu.
Ford Otosan Genel Müdürü Mike Flewitt ise merkezin Koç Topluluğu'nun Ar-Ge'ye verdiği önem ve ayırdığı kaynakla Türk sanayisi için örnek teşkil etme misyonunun da bir parçası olduğunu belirtti.
Flewitt, "Koç Topluluğu, Ar-Ge çalışmalarını, 'yalnızca montaj yapan değil geliştirip üreten ve uluslararası arenada da söz sahibi' bir yerel sanayiye ulaşmada ve etkin rekabette son derece önemli bir güç unsuru olarak değerlendirmektedir" dedi.


1 milyar dolar yatırım hedefi
Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu da, Koç Holding'in yatırım tutarlarına ilişkin bir soru üzerine, "Önümüzdeki yıl için yatırımda hedeflenen rakam 1 milyar dolara yakın" dedi.
Ciroya ilişkin olarak da hedeflerinin tutacağını ümit ettiklerini belirten Bulgurlu, genelde yüzde 10'un üzerinde bir büyümeyi hedeflediklerini, 2008'de de bunun benzerinin olmasını öngördüklerini söyledi.

'İleride model çalışması olabilir'

Ford Avrupa Başkanı John Fleming, Gebze'nin, Ford Otosan'a ve Ford Avrupa'nın ürün geliştirme merkezleri olan İngiltere'deki Dunton ve Almanya'daki Merkenich'e mühendislik desteği sağlayacağını söyledi.
Düşük emisyonlu motorlar konusunda Ar-Ge faaliyetlerinin önem kazandığını, bu konuda şimdiye kadar dışarıdan aldıkları desteği Gebze sayesinde azaltacaklarını hatırlatan Fleming, "İlk etapta motor konusunda çalışmalar yapılacak. Daha sonraki aşamada bu bir model de olabilir" diye konuştu.
Fleming, Türkiye'nin sadece araç üretmek değil, geliştirmek için de harika bir ülke olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder