Pazar, Eylül 30, 2007

Tasarruflu Araç Çağrısı


ABD'de 67 bin çalışanına enerji tasarrufu için Japon ve Güney Kore yapımı araba kullanmalarını öneren Amerika Sağlık ve İnsan Servisleri Kurulu geri adım attı.

Amerika Sağlık ve İnsan Servisleri Kurulu, yakıt harcamalarında tasarruf sağlayabilmek için çalışanlarına Chevrolet, Ford ve Dodge gibi Amerikan arabaları yerine Japon Toyota, Honda ve Nissan markalarını kullanmalarını önerdi.

AMERİKAN ARABASI YOK: Çalışanlarına bu tartışmalı tavsiyesini "Tekerleklerin ardında enerji tasarrufu" adlı bir bültenle duyuran Amerika Sağlık ve İnsan Servisleri Kurulu’nun bu duyurusunda Amerikan Enerji tasarruflu Ekonomi Danışma Kurulu’nun belirlediği 12 araba modeline de yer verildi. Kurulun seçtiği bu 12 araba modelinin içinde de herhangi bir Amerikan arabasının yer almaması dikkat çekti. Listedeki 12 arabanın tamamını Japon ve Güney Kore oluşturdu.

ABD’Lİ DEVLER TEPKİLİ: Önerilen bu araçlar içinde satış rekoru kıran ve hybrid’le çalışan Toyota Prius, küçük boyutuyla avantaj sağlayan Toyota Yaris, Honda Fit, Hyundai Accent, Honda Civic’in hybrid versiyonu, Toyota Camry and Nissan Altima öne çıktı. Listede yer almayan ABD’nin dünya devlerinden General Motors, Ford Motor ve Chrysler ise söz konusu kurumun bu davranışını, hiç anlayamadıklarını ve çok yadırgadıklarını belirtti.

Enerji tasarrufu konusunda çalışmalarını hızlandıran bu Amerikan şirketleri kendilerini bu konuda da kanıtlamak için uzun süredir çalışmalarını sürdürüyor.

Ford Escape model spor aracının hybrid modelini geliştirirken, GM de Chevy Volt model elektrik enerjisiyle çalışan aracını, 2010 yılında satışa sunmak için hazırlık yapıyor. Bunun yanısıra Amerikalı üreticilerin üretim üssü olan Detroit, yeni Diesel modeller için de çalışmalarını hızla sürdürüyor.

JAPON HÜKÜMETİ YAPMAZDI: ABD Sağlık ve İnsan Servisleri Kurulu’nun hazırladığı duyurunun ülkede, Amerikan araçlarıyla ilgili önyargıyı gözler önüne serdiğine dikkat çeken Chrysler sözcüsü Jason Vines, "Japon hükümetinden çalışanlarına Chrysler veya herhangi bir Amerikan arabası kullanmasını tavsiye eden herhangi bir duyuru çıkacağını hiç düşünemüyorum" dedi. Üreticilerden gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan Amerika Sağlık ve İnsan Servisleri Kurulu, Amerikan otomotiv sektöründe çalışan milyonlarca çalışandan özür diledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder