Cuma, Eylül 21, 2007

Ford'un 1.4 milyar $'yıl yatırımını kaçırdık

Kapasitesinin sınırına dayanan otomotivde, yetkililer yeni yatırımları çekebilmek için bürokrasinin azaltılarak yatırımın önündeki engellerin kaldırılması yönünde destek istiyor.

Hafta arasında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Ford Avrupa Başkanı John Fleming ile Romanya Başbakanı Calin Popescu Tariceanu, yaklaşık 1.4 milyar dolarlık bir yatırım anlaşmasına imza attılar. Krayova kentinde inşa edilecek fabrikada üretilecek 300 bin aracın ve modellerin yüzde 90’ı bu ülkeden ihraç edilecek. Fabrika 2012’de tam kapasiteye geçtiğinde bölgede tam 7 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Vatan Gazetesi’nde yer alan arkadaşımız Mete Tansu’nun haberine göre, söz konusu yatırımın Türkiye’ye gelmesini bürokrasi engellemiş. Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Turgay Durak, Romanya’ya kaçan yatırımın Türkiye’de yapılması halinde Ford Otosan’ın konumunun daha da güçlendireceğini belirtmiş, “Yatırım Kocaeli’nde yapılsaydı, fabrikanın kapasitesi 300 bin adetten 700 bine çıkacaktı” diye de eklemiş.

YETERLİ DESTEK YOK

Bir kez daha yazık demek gerekiyor. Öyle ya, yıllardır süregelen yenilenme yatırımlarının yanına tamamen yeni bir model almak için kelimenin tam anlamıyla canını dişine takan otomotivciler, maalesef Ankara’dan yeterli desteği alamıyor.

Şirketlerin ABD’deki, Japonya’daki, Avrupa’daki merkezlerindeki masalarda edinilen kazanımlar, Ankara’da takılıp kalıyor. Kimsenin iyi niyetinden şüphe etmemekle birlikte, Türkiye’nin bir numaralı sektörü nedense sadece vergi kazancının artırılması gündemdeyken ya da rekor üzerine rekorlar kırılırken zafer paylaşmak adına biraraya gelindiğinde hatırlanıyor. Gerek yatırım gerekse vergi anlamında hem satışları hem de üretimi yukarı taşıyacak, yeni istihdam sahaları yaratacak yatırımları ülkemize çekecek teşvikler bir türlü çıkmıyor.

MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Üstelik her yıl bir iki tane milyar dolar üzeri yatırım bizden çok daha az üretim yapan yan sanayisi gelişmemiş Slovakya, Polonya ve Romanya gibi ülkelere giderken. Geçtiğimiz hafta Frankfurt Otomobil Fuarı öncesinde 62 yıldır hiç olmadığı kadar çok politikacının ziyaret edeceğini yazmıştım. Hintliler, Meksikalılar, Koreliler, Hırvatlar üst düzey lobi yaparken, Romanya Başbakanı yatırım anlaşması imzalarken, Türk otomotiv sektörü gerekli ilişkileri kuramadı.

Sektörel ilişkilerin mutlaka hükümet, etkili sivil toplum örgütleri ve sektörel dernekler aracılığıyla desteklenmesi gerekiyor. Bu tespitim Ekonomi Müdürümüz Celal Toprak’ın yazdığı bir yazıyla da desteklendi. Fuarda konuştuğumuz sektörün önde gelen yöneticileri de konunun önemini vurguladı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Hyundai’de yaptıkları lobinin sonucu ortadayken, artık bu sektörün layıkıyla desteklenmesinin vakti geldi de geçiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder