Cuma, Eylül 14, 2007

Tofaş 500 bin üretime dayandı



Tofaş'ın CEO'su Ali Pandır, Fiat Linea ve Minicargo'yla birlikte yıllık üretimlerinin 400 bine dayandığını belirterek, "Kapasitemizi 500 bine çıkarabilecek durumdayız. Ancak, lojistik hizmetlerle ilgili sıkıntılar var, hızımıza yetişemiyorlar" dedi.

Pandır, Fiat’tan Bursa’da üretime yönlendirilecek yeni modelin binek araç olmasını beklediğini söyledi.

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, Linea ve ardından Minicargo projesiyle birlikte üretim kapasitelerinin 400 bin adede ulaşacağını belirterek, diğer fabrikaların da kapasite artırımıyla birlikte başta Bursa olmak üzere bir çok bölgenin lojistik açısından yetersiz kaldığına dikkat çekti. Pandır, "Kapasitemizi 500 bin adede çıkarabiliriz. Ama lojistik, üretimdeki hızımıza yetişemiyor. Lojistikle ilgili sorunların çözülebilmesi amacıyla sürekli görüşmeler yapıyoruz" diye konuştu.

MUHAFAZAKAR DAVRANMIŞIZ: Frankfurt Otomobil Fuarı’nda soruları yanıtlayan Ali Pandır, Tofaş’ın PSA Grubu ve Fiat ortaklığı ile üreteceği Minicargo’nun 165 binlik üretim kapasitesinin araç satışa sunulmadan yaşanan yoğun talep nedeniyle artırılabileceğini belirtti. Pandır, "Tüm dünyaya ihraç edilecek Minicargo’nun uluslararası tanıtımı 3-4 Ekim’de Milano’daki ticari araç fuarında yapılacak. İlk etapta yılda 165 bin adet üretilmesi planlanan modele ilişkin hedeflerimiz biraz düşük kaldı. Biz Minicargo’nun üretim ve satış hedeflerinin muhafazakar olduğunu gördük. En büyük alıcımız konumundaki PSA Grubu’ndan gelen talep doğrultusunda 165 binlik üretimi yukarı çekeceğiz" dedi.

YENİ MODEL BİNEK OLUR: Tofaş’ın kurulu kapasitesinin 400 bin sınırına ulaştığının altını çizen Ali Pandır, şunları söyledi: "Fabrikanın talebe göre esnek üretim yapabilmesi gerekiyor. Bu yüzden yüzde 10-15 arasında bir kapasite artışı gündemde. Minicargo’nun yanı sıra ürettiğimiz Doblo’ya olan talep de arttı. Mevcut kurulu kapasitemizi 500 bine kadar çıkarabiliriz. İmkanlarımız buna müsait. Üretimdeki mevcut modellerin yanına ek bir model daha almak için İtalya ile görüşmeler yapıyoruz. Çalışmalarımız var. Bundan sonra Türkiye’ye yeni bir model gelirse bu ticari değil binek otomobil olur. Projesi devam eden düşük maliyetli, ucuz otomobil olmaz. Zira, bu model bizim için Tofaş için fizibıl değil."

263’ÜN PROTOTİPİ HAZIR: Doblo’nun yerine 350 milyon Euro yatırımla üretilecek 263 kodlu modelin niyet anlaşmalarının tamamlandığını, nihai anlaşmanın imzalanmasının ise an meselesi olduğunu belirten Ali Pandır, "263 projesinin prototipi tamamlandı. Araç Doblo’nun yerine geçecek. Ancak, isminin Doblo olup olmayacağı henüz belirlenmedi. Kısa bir süre sonra tüm detayları açıklayacağız" diye konuştu.

LOJİSTİK YETİŞEMİYOR: Pandır, Türkiye’de otomotiv üretiminde yaşanan hızlı artışa lojistik sektörünün yetişemediğini belirterek, "Biz 400 bin adetlik üretime çıkıyoruz. Keza Oyak Renault’da benzer kapasite artırımları yapıyor. Bu diğer otomotiv şirketleri için de geçerli. Ama başta Bursa olmak üzere bir çok bölgede lojistik açıdan bizim üretim hızımıza yetişemiyorlar. Üretimde tam kapasiteye geçmemizin ardından bazı lojistik problemleri yaşamaya başladık. Bu problemlerin çözülebilmesi amacıyla sürekli görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Minicargo’yu dünyada önce Türkler görecek

MÜLKİYET hakları Tofaş’a ait olan Minicargo modelinin önümüzdeki ayın başında Milano’da dünya basınına tanıtılacağını söyleyen Pandır, "Ancak, biz bu modeli ilk kez Türk gazetecilere göstereceğimizi söylemiştik. 3-4 Ekim’de Minicargo’yu İtalya’da sergileyeceğiz. Türkler ise bu tarihten önce bu araçla Türkiye’de ilk kez tanışacak" diye konuştu.

Peugeot ve Citroen de OSD Fuarı’na katılıyor

MINICARGO’nun en büyük alıcısı konumundaki Peugeot ve Citroen firmalarının kasım ayında OSD’nin TÜYAP’ta düzenleyeceği ticari araçlar fuarına katılacağı belirtildi. Söz konusu iki markanın ithalatçı olarak ODD üyesi olmasına rağmen, Minicargo’nun Türk tüketicilerle ilk buluşmasının gerçekleşeceği TÜYAP’taki fuara katılma kararı aldığı ifade edildi. Bu kararın ardında, TOFAŞ’ın, Peugeot ve Citroen’e aracın kendinden önce göstermesine izin vermemesinin yattığı belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder