Pazar, Mayıs 18, 2008

Toyota Prius


Toyota tarafından yapılan açıklamada, dünyanın ilk seri üretilen hibrid aracı Prius'un, tüm dünyada satışlarının Nisan ayı sonu itibariyle 1 milyon 28 bin adet olduğu belirtildi.

Prius modelinin Kuzey Amerika'da 592 bin adet ve Japonya'da 315 bin adet sattığı kaydedilen açıklamada, Toyota'nın, diğer hibrid modelleri dahil tüm dünyadaki hibrid araç satışlarının ise 1 milyon 460 bin adedi bulduğu ifade edildi.

Prius ile birlikte dünyaya 4,5 milyon ton daha az karbondioksit gazı salınımı yapıldığı vurgulanan açıklamada, Toyota'nın 2010 yılından sonra birkaç yıl içinde yıllık bir milyon adet hibrid aracı satmayı hedeflediğine dikkat çekildi.

Japonya'da 1997 yılında satılmaya başlayan Prius, şimdi 40 ülke ve bölgede satılıyor.

EN BEĞENİLEN OTOMOBİL
Toyota Prius'un, J.D. Power tarafından İngiltere'de yapılan "Hangi Otomobil?" konulu müşteri memnuniyeti araştırmasında "En beğenilen otomabil" seçilmişti. Prius 1000 üzerinden 901 puan almıştı.

Kampanya Haberleri


Nisan ayında yaşanan döviz dalgasından etkilenmemek isteyen markalar Mayıs'la birlikte kampanyaları geri döndürdü. İşte bunlardan bazıları... Chevrolet Captiva ve Epica modellerinde Mio 720 entegre kameralı ve bluetooth'lu navigasyon sistemi hediye.

Citroen C4 sedanda indirim 5 bin 750 YTL'yi buluyor.

Fiat Linea modelinde 3 bin YTL, Punto'da ise 3 bin 350 YTL'ye varan nakit indirimi var.

Ford'da Transit alanlara klima hediye ediliyor.

Hyundai modellerinde bin YTL yakıt desteği var.

Kia Rio ve Cerato'da 36 aya kadar peşinatsız kredi Sorento ve Sportage'da ise 1,85 sabit Euro kuru ve 2 bin 500 Euro takas desteği sunuyor.

Nissan Micra ve Note modellerinde 2 bin YTL, Pick Up ve Navara'da 4 bin YTL indirim yapılıyor.

Opel'de tüm modellerde indirim var en büyük indirim 7 bin YTL ile Antara'da uygulanıyor.

Peugeot ay boyunca 207'ye 2 bin YTL'ye yakın indirim yapıyor.

Seat tüm modellerde 2 bin 500 YTL indirim sunuyor.

Toyota Corolla, Auris, Yaris modellerinde 2 bin YTL, RAV 4 modelinde 2 bin 500 YTL ve Avensis modelinde de 3 bin 750 YTL'ye varan fiyat avantajları devam ediyor.

VW yüzde 9'a varan indirimle Golf'te 4 bin 830, Passat sedanda 8.3 bin YTL indirim yaptı.

Volkswagen Caddy'de peşin alımlarda yüzde 7.5 indirim uygulanırken Transporter ise 33 bin 655 YTL'den başlayan fiyatlarla yola çıkıyor.

Cuma, Mayıs 16, 2008

Toyota Land Cruiser








Heybetli görünüm

İlk defa 1951 yılında yollara çıktığında 2 kapılı ve tenteli olarak satışa çıkan Land Cruiser artık dört kapılı dev bir arazi aracı… Heybetli görüntüyü destekleyen bir tasarım çizgisine sahip olan Land Cruiser, önceki nesliyle irtibatını da koparmamış. Büyük farlar ve ızgara aynı çizgiyi korurken farların tasarımının değiştirildiği ve biraz daha fazla yanlara taşırıldığı meraklı gözlerden kaçmıyor. Diğer taraftan ön tampon da arazi kullanımını destekleyecek şekilde daha yüksek şekilde konumlandırılmış. Ayrıca arka tasarımı da önceki nesle göre daha derli toplu bir hale getirilen Land Cruiser, yeni lamba grubunun da etkisiyle hem daha kompakt hem de daha dinamik görünüyor. Yeni Land Cruiser’in boyutları daha da büyümüş. Eski modele göre 60 mm daha uzun, 30 mm daha geniş ve tavan yüksekliği de 15 mm daha fazla olan Yeni Land Cruiser’un büyüyen boyutlarıyla birlikte güçlü görünümünü de pekişmiş.

Aracın iç tasarımı ise kullanılan düğmelerin sayısına bakıldığında teknoloji üssü gibi duruyor, üstelik bu düğmelerin kullanımı da son derece kolay. Kullanılan malzeme kalitesi de bir hayli gelişen Land Cruiser, iç tasarımda dış tasarımdaki büyük ve güçlü imajına uygun ama bir o kadar da ergonomik bir tasarım diline sahip. Diğer taraftan büyüyen boyutlar ve 2850 mm’lik dingil mesafesi sayesinde içerideki kullanım alanı da bir hayli artmış. 7 koltuklu oturma düzenine sahip Land Cruiser, ayarlanan arka koltuk sırtlıklarının da sayesinde 7 kişiyi rahatlıkla seyahat ettirebiliyor. Aracın bagajı iki parçalı bir şekilde açılarak yükleme ve boşaltmayı kolaylaştırırken 701 litrelik yükleme kapasitesi de oldukça yeterli görünüyor.

California GT




California GT’nin 4.3 litre V8 motoru ile 7500 d/d’de 460 HP güç üretirken markanın tarihinde ön tarafa konumlandırılmış ilk motor olma özelliğini de taşıyor. Arkadan çekiş sistemine sahip California GT’de 7 ileri, çift kavramalı bir aktarma sistemi kullanılıyor. California’nın 0-100 km/s hızlanması ise sadece 4 saniye.
California’nın alüminyum gövdesinin altında Ferrari’nin F1 çekiş kontrol sistemi ve yeni çok noktadan bağlantılı yeni süspansiyon sistemi görev yapıyor. Ayrıca 599 GTB Fiorano’da kullanılan karbon seramik karışımı Brembo fren sistemi de California’da standart olarak sunuluyor. Ferrari’nin yeni GT modeli resmi olarak Eylül ayında yapılacak Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak. Ancak ilerleyen haftalarda daha fazla fotoğraf ve araç hakkında daha fazla teknik bilgiye ulaşabileceğimizi düşünüyoruz…

Pazar, Mayıs 04, 2008

Yeni Citroen C5 Mayıs'ta piyasada


Citroen'den yapılan yazılı açıklamada, teknolojik üstünlükleri, güvenlik sistemleri ve konforuyla, lüks segment otomobillerde aranan tüm beklentileri bir araya toplayan serinin yeni modellerinin önümüzdeki ay piyasada olacağı aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Markanın yenilikçi ve dinamik özelliklerini mükemmel ifade eden yeni Citroen C5'in 1,6 HDi SX, 1,6 HDi SXPK, 2,0 HDi SXPK, 2,0 HDi Exclusive modelleri 49 bin 950 YTL'den başlayan fiyatlarla, otomobil tutkunlarının beğenisine sunulacak. İlk etapta Sedan modelleriyle Türkiye'ye gelecek C5'ler, bilinen yüksek Citroen standartlarının yanı sıra, yeni geliştirilen teknolojik üstünlükleriyle de dikkat çekiyor.

Yeni C5'ler, dinamik görünümü, değerini vurgulayan stili ve çekiciliğinin yanı sıra, kullanışlı ve rahatlık özellikleriyle emsallerinden çok farklı... Her bakımdan özel bir otomobil olarak üretilen C5'ler, orta üst segmentinde sahip olduğu donanım özellikleriyle, güvenlik seviyesi, konforu ve teknolojik üstünlükleriyle üst sınıf özelliklerindeki beklentileri fazlasıyla karşılarken, fiyat avantajıyla da ön plana çıkıyor."

Bir depodan az yakıt ile Londra - Berlin


1059 km.den oluşan Londra-Berlin seyahatini ortalama 100 km. hızla normal yol koşullarında, 2 kişi ve bagajlarıyla gerçekleştiren ünlü çift, 4lt.’den biraz daha fazla bir yakıt tüketimiyle büyük bir rekor kırdılar. Seyahatin başlangıç noktasında depoları mühürlenen Jeep’lerin kat ettikleri 1124,1km. yol ise, noter tarafından da onaylandı.

Helen Taylor “Jeep Patriot ve Compass modelleri, tüm SUV'ların benzin içen araçlar olduğu efsanesine açıkça meydan okumaktadır” diye konuştu. Taylor, “Basit yakıt tasarrufu taktikleri izlenerek, bu iki SUV tarzı Jipin günlük sürüş koşullarında ne kadar yakıt verimliliği sağlayabildiğini kanıtladık.” diye ekledi.

John Taylor “Her sürücünün tekrarlayabileceği yakıt tasarrufu sağlayan basit sürüş teknikleri kullandık,” diye konuştu. “Bu sürüşte gerçekleştirdiğimiz başarının bir sırrı yok ve herhangi bir araç kullanıcısı aynı basit işlemleri gerçekleştirerek olağanüstü yakıt verimliliği elde edebilir.” diye ekledi.

Taylor çifti, Jeep Patriot ve Compass ile gerçekleştirdikleri bu seyahatle yüksek sürüş performansına sahip Jeep modellerinin hem çevreye duyarlı, hem de ekonomik olduğunu gösterdi.

3 ayda 10 yeni model

Audi A4
Audi A4 modelinin 4'üncü nesli 43 bin 469 Euro'dan başlayan fiyatıyla Türkiye'de satışa sunuldu. Audi A4 ilk etapta dördü dizel olmak üzere toplam altı adet motor seçeneğiyle ithal ediliyor. Boyu 11.7 santimetre uzayan Audi A4'de, farklı sürüş modları sunan Audi Drive Select sistemi, direksiyon turunun ayarlanmasına imkan tanıyan Audi Dinamik Direksiyon Sistemi, Bang&Olufsen müzik sistemi ve LED teknolojisine sahip gündüz farları gibi yenilikler bulunuyor.

Ford Focus
Hatchback, Sedan ve Station gövde tipleri ile pazara sunulan Focus'un, 90 ve 110 bg'lik dizel motorları aynı kalırken, giriş seviyesinde sunulan 1.6 lt. benzinli motorun yerine yine 1.6 lt. 115 bg'lik Ti-VCT'i aldı. Focus, 34 bin YTL'den başlıyor.

Jaguar XF
X Type modeliyle Türkiye'de büyük bir başarıya ulaşan Jaguar yeni modeli XF'i Türkiye'de satışa sundu. XF'in satış fiyatı 75 bin Euro'dan başlayacak. Yeni Jaguar'ın 2.7 litrelik V6 dizel Premium Luxury modelinin anahtar teslim fiyatı ise 81 bin Euro seviyesinde bulunuyor.

Fiat Bravo
Fiat Tasarım Merkezi'nce tasarlanan Bravo'daki eğimli ön cam, damla biçimli farlar ve logonun yer aldığı sportif ızgara aracın en önemli özellikleri olarak göze çarpıyor. Bravo'da kullanılan benzinli motorların üçü de 1.4 litre hacminde. 90, 120 ve 150 beygir güç üreten benzinli motorlar, 1.6 lt'lik multijet dizel motorlar ile destekleniyor. Bravolar 35 bin 500 YTL'den başlıyor.

Mini Clubman
Sağ tarafta ters yöne açılan 'kulüp' kapısı, 5 koltuk imkanı, klasik versiyona göre 24 cm daha uzun bir gövde Mini Clubman'da ilk göze çarpan özellikler. En performanslı 1.6 lt. 175 bg'lik MINI Cooper S Clubman 0'dan 100 km'ye 7.6 sn'de çıkıyor. Bu versiyonun fiyatı 32 bin 154 Euro'dan başlıyor.

Suzuki SX-4
Sportif sürüş (Sport), her tür doğa ve yol koşuluna uygunluk (X-over) ve dört mevsim'in birleşiminden adını alan SX-4 Suzuki'nin Türkiye pazarına sunduğu ilk sedanı. Giugiaro imzalı tasarıma sahip SX-4'ün Sedan ve HB seçeneği bulunuyor. SX- 4 28 bin 350 YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Kia Picanto
Kia Motors'un minik sınıftaki temsilcisi Picanto'nun boyu 4 cm uzayarak 3.53 m oldu. 1.1 lt benzinli ve turbo dizel motor seçeneği ile satışa sunulan Yeni Picanto'da ABS, sürücü ve yolcu hava yastıkları, ön ve arka sis farları, elektrikli ön camlar, merkezi kilit standart olarak sunuluyor. Yeni Picantolara 23 bin 164 YTL'den başlayan fiyatlarla sahip olmak mümkün.

Toyota Land Cruiser
Land Cruiser'ın 8'inci jenerasyonu Türkiye'de satışa sunuldu. Land Cruiser'ın V8 4.5 lt. D4-D modeli 109 bin 950 Euro+4.265 YTL'ye, benzinli V8 4.7 lt. modeli ise 111 bin 150 Euro+4.265 YTL'ye tüketicilerle buluşuyor.

Renault Laguna
İlk iki nesli dünya çapında 2,3 milyon adetin üzerinde satılan Laguna'nın üçüncü nesli Türkiye'de satışa sunuldu. 42 bin 500 YTL'den başlayan anahtar teslim fiyatlar ile satışa sunulan Yeni Laguna'da ortalama 15 kg, dizel 110 bg versiyonunda ise 65 kg hafifleme dikkat çekiyor.

Nissan X-Trail
Hem 2 lt. dizel hem de 2 lt.'lik benzinli versiyonunda otomatik vites seçeneği sunan Yeni X-Trail'in benzinli versiyonu 67 bin 990, dizel versiyonu ise 74 bin 990 YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Yeni Honda Accord Tourer'a uluslararası tasarım ödülü


Dünyanın önde gelen tasarım yarışmaları arasında yer alan Red Dot, her yıl genel ürün tasarımı anlamında 11 kategoride sıra dışı tasarımlara sahip ürünleri seçiyor. Yeni Honda Accord Tourer, yenilikçi üretiminin yanı sıra tasarım konseptinin çekiciliği ve yüksek kalitesi ile uluslararası bir jüri tarafından 'Ulaştırma' kategorisinde birinci seçildi. 2001 yılında Honda S2000, 2006 yılında ise Honda Civic'in ardından Honda, bu ödülü üçüncü kez kazandı.

Honda'yı tebrik eden Red Dot tasarım ödülleri başkanı Prof. Dr. Peter Zec şunları söyledi: "Bu yıl çok sayıda yüksek kaliteli ürün ile karşı karşıya kalan tanınmış uzmanlardan oluşan uluslararası jürimiz, kazananı seçerken oldukça zorlandı. Bu fark, yaratıcılığınızı ve yenilikçiliğe verdiğiniz önemi açıkça ifade etmekte ve ürününüzün yüksek kalite standardına takdirlerini sunmaktadır."

Red Dot tasarım ödülleri her yıl Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Design Zentrum'da veriliyor. Ödül töreni 23 Haziran 2008 tarihinde Almanya'nın Essen şehrinde düzenlenecek.

En ekonomik SUV Terioseco


Dünyanın son dönemde yüzleştiği en önemli problemlerin başında çevre kirliliği geliyor. Fosil yakıtların neden olduğu zararlı egzoz emisyonlarının düşürülmesi için otomotiv sektörü yıllardır yeni teknolojiler geliştiriyor ve alternatif yakıtlar üzerinde çalışıyor. Günümüzde otomotiv sektöründe en ekonomik ve çevreci alternatif yakıt konumunda ise LPG yer alıyor. Ürettiği kompakt yapılı otomobillerinde kullandığı ekonomik ve çevreci motorlarının yanı sıra “Her Araç 7 Ağaç” gibi sosyal sorumluluk kampanyaları düzenleyen Daihatsu, Türkiye pazarı için özel bir Terios geliştirdi. Son teknolojiye sahip LPG sistemiyle donatılan TeriosEco 1.5, Türkiye’nin en ekonomik ve çevreci SUV modeli olarak yollara çıktı. Kısa bir süre için TeriosEco 1.5’i satın alacaklara 1.800 YTL’lik LPG kiti hiçbir ücret ödemeden Daihatsu’nun bir hediyesi olarak sunuluyor.

Avrupa’nın bazı ülkelerinde 40 yılı aşkın zamandır kullanılan LPG, ucuz, yüksek performansa karşılık düşük egzoz emisyonu sağlayan, güvenli bir alternatif yakıt özelliği taşıyor. Benzine göre daha temiz bir yanma sağlayan LPG’nin egzoz emisyonu ortalama % 13 daha düşük gerçekleşiyor. Üstelik Nisan 2008 fiyatlarına göre LPG kullanımının maliyeti, benzine göre yaklaşık % 34 daha düşük. Daihatsu için geliştirilen LPG sistemi, 1,5 litrelik üstün teknoloji ürünü Daihatsu motorunun karakteristik özelliklerine ve yüksek kalite standartlarına uygun olarak İtalyan BRC firması tarafından projelendirilip, İtalya’daki yakıt ve performans testlerine tabi tutuldu. Bu testlerde güç ve ekonomi dengesi mükemmel şekilde kurulurken, uzun ömür ve çevre koruma kapasitesi de arttırıldı. Bu çalışmalar sonucunda TeriosEco 1.5’in CO2 emisyonu 186 g/km’den 161 g/km’ye düşürüldü. Daihatsu, üstün güvenlik, performans ve uyumluluk testlerinden geçen LPG sistemi için de 3 yıl/100.000 km garanti veriyor.

Daihatsu Terios’un rakipsiz kullanışlılık özelliklerine, sürüş keyfine, pratikliğine sahip TeriosEco 1.5, bu özelliklere eklenmiş çevreci ve ekonomik LPG sistemiyle rakipsiz bir SUV. Üstelik TeriosEco 1.5, 38.850 YTL’den başlayan anahtar teslimi satış fiyatıyla da son derece cazip.

Perşembe, Mayıs 01, 2008

Yeni C5 mayısta yollarda

Citroen'in yeni 'C5' serisinin, 49 bin 950 YTL'den başlayan fiyatlarla mayıs ayında piyasaya sunulacağı bildirildi.

Citroen'den yapılan yazılı açıklamada, teknolojik üstünlükleri, güvenlik sistemleri ve konforuyla, lüks segment otomobillerde aranan tüm beklentileri bir araya toplayan serinin yeni modellerinin önümüzdeki ay piyasada olacağı aktarıldı. Açıklamada, "C5'ler, orta üst segmentinde sahip olduğu donanım özellikleriyle, güvenlik seviyesi, konforu ve teknolojik üstünlükleriyle üst sınıf özelliklerindeki beklentileri fazlasıyla karşılarken, fiyat avantajıyla da ön plana çıkıyor." denildi.

AUDI Q5

Alman lüks otomobil üreticisi Audi'nin lüks kompakt SUV segmentine girişini müjdeleyen yeni aracı Q5, Pekin'de devam eden uluslararası otomobil fuarında tanıtıldı.

Q7'ye benzeyen güçlü tasarımı, quattro sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi ile dikkat çeken Q5, 170 ile 240 beygir güçleri arasında değişen biri benzinli üç farklı motor seçeneğiyle üretime alınacak. Audi'nin bu yeni modeli yaz aylarında Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulmasının ardından yıl sonunda Türkiye'ye ithal edilemeye başlanacak.

BMW M1







BMW’nin resmi sitesinde yayınlanan habere göre Paris’te 1978’de tanıtılan ilk modelin üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen son derece dinamik bir spor otomobil olarak hatırlanan M1’in yepyeni bir konsept versiyon ile geri döndüğü müjdeleniyor.

Küçük yan aynalar, görünür kapı kollarına rağmen sanki aracın kapısı yokmuş gibi algılanan tasarım ve bu çizgiyle uyumlu geniş gövde tasarımı ve sıra dışı ön ızgara M1 konseptinin ilk anda göze çarpan tasarım detayları.

M1 konsepti Bavyeralı üreticinin tüm modellerinden farklı bir çizgiye sahip olmasına rağmen bir BMW olduğunu da hissettiriyor. Aracın içerisini gösteren bir fotoğraf yok. Açıkçası basın açıklamasında aracın mekanik aksamı hakkında da bir bilgi verilmemiş. O yüzden bu konuda çok fazla yorum yapamıyoruz.

Bilinen en önemli gerçek, Bavyeralı üreticinin geçmişte son derece başarılı bir model olan M1’in 30. yılı anısına bu konsepti ürettiği. Bakalım gelecek günlerde bu araç sınırlı sayıda üretilip satışa çıkacak mı? Bu konuda çok fazla tahminde bulunulamasa da meraklılarının M1’i satın almak için sıraya gireceğine hiç şüphe yok!