Cumartesi, Eylül 02, 2006

Böbrek taşına karşı portakal suyu

Teksas Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan bir arştırmaya göre portakal suyu, limonataya kıyasla, böbrek taşlarının tekrar oluşmasını engellemede daha olumlu bir etki yapıyor.

Amerikan Nefroloji Derneği Dergisi'nde bu ay yayımlanacak araştırma sonuçlarına göre, farklı turunçgillerden elde edilen meyve suları böbrek taşlarına aynı etkiyi yapmıyor. Teksas Üniversitesi'ndeki araştırmada üç gruba ayrılan deneklerin bir kısmına üç su, diğer iki gruba ise limonata ya da portakal suyu verildi. Sonuçta, portakal suyunun ürik asidin kristalize olmasını engelleyen sitrat oranını artırdığını, fakat limonatanın bu etkiyi yapmadığı tespit edildi.

Araştırmayı yürüten grubun başkanı Dr. Clarita Odvina, böbrek taşları nedeniyle tedavi gören hastalara, aynı rahatsızlığa yeniden yakalanmamaları için diyetin yanısıra potasyum sitrat tavsiye ettiklerini söyledi. Odvina, mide ve bağırsaklardaki yan etkileri nedeniyle bu bileşiği kullanamayan hastalarda ise portakal suyunun önemli bir rol oynadığını vurguladı. Teksas Üniversitesi Tıp Merkezi, böbrek taşı rahatsızlığı geçirenlere her gün bir bardak portakal suyu içmelerini tavsiye etti. Böbrek taşları, idrar içerisindeki ürenin yoğunlaşması sonucunda mineraller ve diğer kimyasal maddelerin birleşmesiyle oluşuyor. Zaman içerisinde kristalize olan maddeler bir araya gelerek taş oluşumuna neden oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder