Salı, Eylül 05, 2006

Türk sineması coştu bir kere!

Geçtiğimiz yılların aksine 2006'nın ilk dokuz ayında gişe rekorları kıran filmlere imza atan Türk sineması, önümüzdeki aylarda da seyirciye sürpriz yapmaya hazırlanıyor.
''Babam ve Oğlum'', ''Organize İşler'', ''Kurtlar Vadisi-Irak'' gibi yapımların ardından yeni sezonda 30'un üzerinde film vizyona girecek. Yabancı yapımlardan daha çok yerli yapımların vizyona gireceği bu sezon, kimi komedi kimi dram, pek çok Türk filmi izleyiciyle buluşacak. Yeşilçam günlerinde yılda 100 film çekilirken bu rakam son senelerde 10’a kadar düşmüştü. Bu sene ise geçtiğimiz 30 yılın rekoru kırılacak. 34 Türk filmi sinema salonlarında yerini alacak. Geçtiğimiz yılların aksine 2006'nın ilk dokuz ayında gişe rekorları kıran filmlere imza atan Türk sineması, önümüzdeki aylarda da seyirciye sürpriz yapmaya hazırlanıyor. ''Babam ve Oğlum'', ''Organize İşler'', ''Kurtlar Vadisi-Irak'' gibi yapımların ardından yeni sezonda 30'un üzerinde film vizyona girecek. Yabancı yapımlardan daha çok yerli yapımların vizyona gireceği bu sezon, kimi komedi kimi dram, pek çok Türk filmi izleyiciyle buluşacak. Yeşilçam günlerinde yılda 100 film çekilirken bu rakam son senelerde 10’a kadar düşmüştü. Bu sene ise geçtiğimiz 30 yılın rekoru kırılacak. 34 Türk filmi sinema salonlarında yerini alacak. Bunlar arasında uluslararası festivallerde ödül alan yapımların yanı sıra devam filmleri de bulunuyor. Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'da ödül alan filmi İklimler ve Reha Erdem'in ödüllü filmi Beş Vakit de vizyona girecek yerli yapımlar arasında. Bir kült film olarak arşivlerimizde kendine yer bulan Dünyayı Kurtaran Adam'ın devam yapımı ‘Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu’, Türkan Şoray’ın oynadığı ‘Hayatımın Kadınısın’ ‘Hababam Sınıfı 4’ ve G.O.R.A'nın yönetmeninden Sınav ve daha niceleri.. Çekimleri bitenlerin yanı sıra yakın zamanda çekimlerine başlanacak filmlerle Türk yapımları yabancılara meydan okuyacak.


Yeni sezonda vizyona girecek filmlerden biri de başrollerini Türkan Şoray ve Uğur Yücel'in paylaştığı Hayatımın Kadınısın adlı yapım. Eski İstanbul sokaklarında geçen filmde Şoray, şaşaalı bir şarkıcılık hayatından sonra beş parasız kalan bir kadını; Uğur Yücel ise ona delice aşık olan bir kabadayıyı oynuyor. Geçtiğimiz hafta çekimleri tamamlanan ve ekiple bir akşam yemeğinde bir araya gelen iki ünlü, oldukça heyecanlıydı. Şoray, yıllar sonra sinemaya dönüşün mutluğunu yaşarken Yücel, başarılı bir filme imza atmanın keyfini çıkarıyordu. Sadece Türkan Şoray ve Uğur Yücel değil; Yeşilçam'ın birçok ünlüsü bugünlerde aynı heyecanı yaşıyor. Çünkü vizyona girecek olan yeni filmler hem onlar için hem de Türk sineması için birer sınav niteliğinde. Tabii son sözü yine sinemaseverler söyleyecek.

Çekimleri biten yapımlar:
Beş Vakit Bol ödüllü yönetmen Reha Erdem’in Çanakkale Kozlu köyündeki beş vakit üzerine kurulu hayatı konu aldığı filmi, seyircilerden de yıldızlı pekiyi alacağa benziyor. İklimler Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes’da Fibresci ödülü alan ve kadın erkek ilişkilerine değinen filmi eleştirmenlerin favorilerinden. Cenneti Beklerken Derviş Zaim’in 17. yüzyıl Osmanlı döneminde geçen filmi bir aşk ve yol hikâyesi. Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu Çetin İnanç’ın 1982 yılında bizlerle buluşturduğu Dünyayı Kurtaran Adam’ın devam filmi olan Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu’nda yine Cüneyt Arkın başrolde. Kartal Tibet’in yöneteceği bu devam filminde yine uzayda bir Türk hâkimiyeti söz konusu. Film 20 Ekim’de sinemalarda. Dondurmam Gaymak Yüksel Aksu’nun filminde rol alan oyuncular Muğla halkı. Film pek çok festivalden başarıyla dönmüştü. Kader ‘Masumiyet’ ve ‘Bekleme Odası’yla kalpleri fetheden yönetmen Zeki Demirkubuz’un son filmi. Hokkabaz Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson’u ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’tan sonra bir araya getiren projenin senaryosunu da yazan Cem Yılmaz, Ali Taner Baltacı’yla birlikte yönetiyor. Bir yol hikâyesi olan Hokkabaz’da Özlem Tekin de rol alıyor. Küçük Kıyamet Taylan kardeşlerin son çıkarması Küçük Kıyamet kasım da vizyona girecek. Diğer yapımlar, İki Süper Film Birden, Eve Dönüş, Kumdan Kale, Takva, Gomeda. Çekimi devam eden yapımlar Barda, Eve Giden Yol, Gölgeler, Saklı Yüzler, Sınav Yakında çekilecekler Çıngıraklı Top, Enternasyonal, Eski Yeşilçam, Fırtına, Hayatımın Kadını, Mülk, Polis, Son Osmanlı - Yandım Ali, Yumurta, Zahir İstanbul Aşkları

Proje aşamasındaki yapımlar
Babam ve Oğlum’la hem gişe başarısı kazanan hem de eleştirmenlerden tam not alan Çağan Irmak’ın Ulak adlı korku filmi, Abdullah Oğuz’un ‘Mutluluk’u, geçtiğimiz yıl Ayın Karanlık Yüzü ile sinemaseverlerin karşısına çıkan Biket İlhan’ın ‘Mavi Gözlü Dev’ projesi de yakın zamanda gerçekleşecek olan yapımlardan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder