Cumartesi, Ağustos 26, 2006

Cepten kandil mesajlarını erkenden gönderin’

Denizli'de tekstil işçisi olarak çalışan Ahmet Güler, 20 Ağustos Pazar akşamı dostlarının Miraç kandillerini tebrik etmek amacıyla mesaj atmak için telefonunu eline aldı.
Hattına 100 kontör yükleyen Güler, hazırladığı metni sırayla arkadaşlarına göndermeye başladı. Ancak, mesajlar iletilemiyordu. Gece geç saatlere kadar uğraştığını anlatan abone, arkadaşlarının attığı mesajları kandilden bir gün sonra ancak alabildiğini belirtiyor. Güler gibi birçok abone kandil, bayram, milli maç gibi özel zamanlarda mesajların olay olup bittikten saatler, hatta günler sonra ulaştığından şikâyet ediyor. Cep telefonu hizmeti sağlayan GSM operatörleri, mevcut teknik altyapılarının ortalama trafiği kaldıracak seviyede olduğunu, aşırı yoğunluğun yaşandığı özel zamanlarda yetersiz kalabildiğini söylüyor. Yılın büyük bir kısmında âtıl kalacağı gerekçesiyle kapasite artırımı için ilave yatırımı yersiz bulan operatörler, abonelerden yoğunluğu dikkate alarak mesajlarını gündüzden atmalarını istiyor.
Avea yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kandil gecesi Avea üzerinden 43 milyonun üzerinde mesaj gönderilmiş. Miraç'ta sair günler ortalamasından yüzde 220 daha fazla mesaj atıldığını aktaran yetkililer, geçen yılın Miraç Kandili'ne göre artış oranının da yüzde 80'i aştığını anlatıyor. Milyonlarca abonenin aynı anda sisteme yüklenmesinden dolayı bazı aksaklıkların çıktığını belirten Avealı'lar, şebekenin sürekli gözlemlendiğini ve ihtiyaç duyulan kapasite artışlarının yapıldığını söylüyor. "Mesajlarınızı gündüzden atmaya başlayın." diyen Avea'nın yanı sıra, Turkcell de mekandan bağımsız mesajlaşmanın önemini vurguluyor. Önemli günlerde kısa mesaj trafiğinde belirgin bir artış yaşandığına işaret eden Turkcell yetkilileri, böyle günlerde yoğunlaşan SMS trafiğinin "mekândan bağımsız mesajlaşma imkânının önemini ortaya koyduğunu" savunuyor. Telsim ise konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmuyor. Özel gün ve gecelerde çekilen tebrik mesajlarının sayısı bir ayda gönderilen toplu SMS'lerin 4 katını buluyor. Turkcell, Telsim ve Avea'nın verilerine göre cep telefonu kullanıcıları bir ayda ortalama 25 milyon mesaj gönderiyor. Bu miktar kandil geceleri ve bayramlarda ise 100 milyonu geçiyor. GSM şirketlerinin ücretlerinin ortalaması göz önüne alınarak yapılan hesaplamalarda, sadece dini günlerde geçilen kısa mesajlardan 1,5 milyon YTL gelir sağladıkları ortaya çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder