Cumartesi, Ağustos 19, 2006

Rumelihisarı konserlerinin iptali tamamen ‘maddî’ sebepten

İstanbul’un en önemli konser mekanlarından Rumelihisarı’nda müzik sesi kesildi, ancak tartışmalar bitmek bilmiyor.

Önce Işın Karaca, Nilüfer, Leman Sam&Grup Gündoğarken ve Gülben Ergen gibi pek çok sanatçı konserlerini iptal etti, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı organizatör firmayla yaptığı kira sözleşmesini feshetti. Dün de konserlerin ana sponsoru olan Dagi firması sponsorluktan çekildiğini açıkladı. Bazı sanatçılar iptal gerekçelerini organizasyonda yaşanan aksaklıklara bağlarken, medyada AK Parti hükümetinin daha önceden konser alanında yer alan Ebülfeth Camii’ni ihya etmek için konserleri engellediği yönünde yazılar yayınlandı. Ancak sanatçıların, firmanın mali yükümlülüklerini yerine getirmediği için sahneye çıkmadığı; kira sözleşmesinin de bu sebeple iptal edildiği ortaya çıktı. Organizasyonu gerçekleştiren Medyavizyon Prodüksiyon şirketinin yetkilisi Galip Güner ise sorunu sponsor firmadan kaynaklanan ödeme gecikmesine bağlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rumelihisarı Açıkhava Tiyatrosu’nu bu yıl 550 milyar YTL aylık (30 gün) kira bedeli ile ihaleye çıkardı, ancak ihale hiçbir firma tarafından talep görmedi. İhalenin sonuçsuz kalması üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, tiyatroyu tahsis yönergesi ile Medyavizyon Prodüksiyon’a 290 milyon YTL’ye 29 günlüğüne kiraladı. Medyavizyon bu anlaşmadan sonra 10 günlük ek kiralama daha yaptı. Konserlerin başlamasıyla birlikte peş peşe iptaller de gündeme gelmeye başladı. Işın Karaca, Nilüfer, Leman Sam&Grup Gündoğarken, Rumelihisarı’nda verecekleri konserleri iptal ettiklerini açıkladı. Işın Karaca, organizasyon firması Medyavizyon ile yapılan mukavele şartlarının ihlalinden dolayı konserin iptal edildiğini belirterek “Rumelihisarı benim için prestijdi ve konser için İzmir’den piyano bile getirttim. 25 kişilik orkestram hazırdı. Ancak değil konserin parasını, bir hafta önce bana ödenmesi gereken avansımı bile alamadım. Ben parasında değilim. Tavrı beğenmedim, konseri iptal ettim.” açıklamasını yaptı. Zerrin Özer de konser parasını son dakikaya kadar alamaması üzerine sahneye geç çıktı. Bu durum sanatçı ile izleyiciler arasında tartışmaya sebep oldu.
Organizatör firmanın kira bedelini ödememesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sözleşmeyi feshetmesi ile konserler tamamen iptal oldu. Son olarak dün konserlerin ana sponsoru olan Dagi firması da Rumelihisarı konserlerinden çekilme kararı aldı. Dagi tarafından yapılan açıklamada, Medyavizyon’un organizasyonu istedikleri gibi gerçekleştiremediği, son iki konser olan Gülben Ergen ve Ali Kocatepe konserlerinin sanatçı ücretleri ve mekan kiraları da dahil bütün masraflarının kendileri tarafından karşılandığı, bu durumda sponsorluğu devam ettiremeyecekleri ifade edildi.

Bilgili: Yorumlar deli saçması Rumelihisarı’nın bağlı olduğu İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bilgili, “Medyavizyon Prodüksiyon şirketi, mekanı 15 ve 20 günlük iki parti halinde kiraladı. Organizasyonun ilk partisi yapıldı, fakat ikinci partinin günü geldiğinde firma mali yükümlülüklerini yerine getirmedi. Dolayısıyla biz de iptal ettik. Olayla ilgili medyaya yansıyan haberlerin tümü gerçek dışıdır. Konunun AK Parti hükümeti ile ilişkilendirilmesi ise deli saçmasıdır.” dedi.

İstanbul’un fethi için yaptırılmıştı Rumelihisarı, İstanbul’un fethinde Boğaz’ı kontrol altına almak için Fatih Sultan Mehmed tarafından 1452 yılında yaptırıldı. Fetihten sonra stratejik önemini kaybeden hisar, bir ara gümrük mevkii ve hapishane olarak kullanıldı. Osmanlı’nın son dönemlerine doğru mahalleye dönüştü. 1917’de deniz müzesi yapılmasına karar verildi; ancak vazgeçildi. 1953’te Cumhurbaşkanlığı’nın isteği ile tamir edildi, avludaki evler yıkıldı. Bu tamir sırasında yapılan açık hava tiyatrosu ile bazı ilave tesislerin eserin tarihî karakterine uymadığı şeklinde tenkitler yapıldı. Rumelihisarı konserleri, Fatih’in vakfı olan ve 1900’lerin başında depremde yıkılan Ebülfeth Camii’nin arsasındaki açık hava tiyatrosunda veriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder