Cumartesi, Ağustos 12, 2006

Polise 10 YTL rüşvet teklif etti, iki yıl hapse mahkûm oldu

Kadıköy'de yasak yerde yolcu indirirken trafik polisine yakalanan 20 yıllık taksici Hüseyin Suna, ceza keseceğini söyleyen polise rüşvet teklif edince hayatı değişti.
“Başka param yok, idare et, ceza yazma. Sabahtan akşama kadar çalıştım. Çocukların rızkını sana veriyorum. Al çayını çorbanı iç.” diyerek ruhsatın arasına koyduğu 10 YTL'yi polise uzatınca aralarında tartışma başladı. Çevredekiler de karışınca polis memuru elindeki 10 YTL'yi havaya kaldırarak herkese gösterdi.

Asayiş polislerinin de olaya müdahale ettiği sırada Filiz Doğan isimli kadın da polislere hitaben ‘Zaten hepiniz rüşvet alıyorsunuz.' diyerek bağırdı. Rüşvet teklif eden taksici ile Filiz Doğan gözaltına alındı. Doğan serbest bırakılırken, Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı taksiciyi tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Rüşvet olarak verilmek istenen 10 YTL'ye el konuldu ve taksici Suna delilleri yok edebileceği, tanıklara baskı yapabileceği gerekçesiyle tutuklandı.
15 gün hapis yattıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen taksiciyi şoke eden haber 4 ay sonra geldi. Hüseyin Suna, Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, para cezasına çevrilerek ertelenirken taksici suç işlediğini kabul ediyor ve ekliyor: “Allah kimseyi cezaevine düşürmesin.”
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, davanın sonucunun kendilerini de mutlu ettiğini belirtiyor. Polisin üzerindeki sözde ‘rüşvetçi' lekesinin silinmesinde önemli etkisi olacağını belirten Genel Müdürlük yetkilileri, “Bu konuda polise karşı oluşagelmiş kötü bir izlenim var. Birkaç kişinin kendini bilmez hareketleri bu sonucu doğurmuş.
Bunu tüm polis camiasının üzerine yıkmak hoş değil.” diye konuştu. Daha önce de birçok polisin konuyla ilgili soruşturma geçirdiği; ancak tespit edilmesine rağmen hiçbir vatandaşın aynı muameleye maruz kalmadığı kaydedildi. Türk Ceza Kanunu’nun rüşvetle ilgili (TCK) 252/1 maddesinde şu ifadeler yer alıyor: Rüşvet alan kamu görevlisi, dört yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Rüşvet veren kişi de kamu görevlisi gibi cezalandırılır. Rüşvet konusunda anlaşmaya varılması halinde, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder