Pazar, Ağustos 06, 2006

Belediyeler kirvelik yarışına girdi

Son yıllarda belediyelerin düzenlediği toplu sünnet organizasyonları moda oldu. İlk olarak Refah Partili belediyelerin başlattığı toplu sünnet geleneği, birkaç yıl içinde ülke geneline yayıldı.
Hemen hemen tüm partilerden belediyeler artık ilçelerinde toplu sünnet kampanyası düzenliyor. İstanbul’da bu yaz Bağcılar Belediyesi 2 bin 700, Gaziosmanpaşa Belediyesi 2 bin, Küçükçekmece bin 560, Bahçelievler Belediyesi bin 500, Esenler Belediyesi bin, Sarıyer Belediyesi 650, Üsküdar, Tuzla ve Bayrampaşa belediyeleri 500’er, Kıraç Belediyesi 300 çocuğu sünnet ettirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise 4 bin çocuğun erkekliğe adım atmasına sponsor oldu.
Sünnet operasyonları hastane ve kliniklerde 30 YTL’den başlayarak, 500 YTL’ye kadar çıkıyor. Belediyeler ise düzenledikleri sünnet kampanyalarında vatandaşlardan ücret almıyor. Üstelik çocukların kıyafetleri de belediyelerce karşılanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın toplu sünnet genelgesine göre bir günde 50 çocuktan fazlasının sünnet edilmesi yasak. Ayrıca sünnet yapma yetkisi bulunan bir kişi günde en fazla 8 sünnet yapabiliyor. Bu kurallara rağmen bazı belediyelerin kampanyalarında bir günde yüzlerce çocuk sünnet ediliyor. Bazı belediyeler, sünnetleri hastane ve kliniklerde yaptırırken, stadyumlarda gerçekleştirilen gelişigüzel sünnetlerde ise çocuklar enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Türkiye’de ücretsiz sünnet kampanyaları konusunda rekor Bağcılar Belediyesi’nde. İlk ücretsiz sünnet geleneğini başlatan belediye, 14 yılda 38 bin çocuğu sünnet ettirdi. Bağcılar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Osman Güneş, yoksul vatandaşlara hizmet için yapılan ücretsiz sünnetlerin mutlaka sağlık kuruluşlarında tertip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Belediye olarak 1996 yılından beri toplu sünnet yaptırmadıklarını ifade eden Güneş, “Anlaştığımız hastanelere günde 50’şer çocuk gönderiyoruz. Ayrıca cerrahlar ve ürologlar dışında hiç kimseye sünnet yaptırtmıyoruz.” diyor. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ömer Sarılar da bir arada yapılan sünnet işlemlerinde enfeksiyon ve yanlış kesim riskinin arttığını vurguluyor. Sarılar, özellikle hepatit B ve C mikroplarının bu tip operasyonlar sırasında bulaşabildiğini dile getiriyor. Toplu sünnetlerde vakitten tasarruf için ‘havya’ denilen yöntemin kullanıldığını kaydederek, “Bisturi kullanılarak yapılan sünnet 15 dakika sürüyor. Havyayla ise 3-4 dakikada yapılabiliyor. Bisturiyle sünnette yanlış yapsanız bile düzeltme imkanı oluyor; ama deriyi yakarak kesim yapılan havya yönteminde bu mümkün değil.” diyor. Dr. Sarılar, belediyelere sünnet konusunda şu tavsiyede bulunuyor: “Hastane ve kliniklerle anlaşılarak çocuklar belli bir program dahilinde ve randevulu şekilde gönderilmeli. Sünnetler, ameliyathanelerde hijyen kurallarına uygun şekilde ve bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmalı.” Esenler Hayat Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Nuri Şen ise cerrahi tekniklere uygun olmayan sünnetler sebebiyle çocuklarda çeşitli sorunlar görüldüğünü belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder