Perşembe, Ağustos 10, 2006

Uzaktan kalp kontrolü

Kalp hastalıkları tedavisi için artık kablosuz kalp monitörleri devrede. Yeni 'teletıp' teknolojisinin son icadı olan ve ABD'de 3 binden fazla kalp hastasının kullandığı sistem, göğse yerleştirilen bir defibrilatör ve hastanın hemen yanı başında duran kablosuz monitörden oluşuyor.
Defibrilatörün monitöre gönderdiği sinyaller kalp hareketlerini kontrol ederken, hastane personeli de şifreyle korunan bir internet sitesi aracılığıyla, hastanın kalbindeki problemlerden anında haberdar oluyor. Kalp düzeninde sorun ortaya çıkarsa hastane personeli elektronik sinyallerle uyarılıyor. Kalp ritmi düştüğü ya da durmaya yaklaştığı an ise defibrilatör şok vererek kalbi eski ritmine döndürüyor. İki kez kalp krizi geçiren 76 yaşındaki George Harrison, başucundaki gri plastik kutucuk sayesinde kötü süprizlere karşı hazırlıklı ve rahat. Harrison sistemi fantastik olarak tanımlıyor. Onu en çok heyecanlandıransa sistemin uyurken bile kendini güvende hissetmesini sağlaması.
Yüz yüze muayenenin yeri başka
Peki yöntem yüz yüze kontrollerin yerini alabilir mi? Uzmanlara göre, teknoloji ne kadar ilerlese de klinik ziyaretleri doktorla hastayı bire bir görüştürdüğü için hâlâ önemli. Ancak hastanın evinden ayrılmadan sık sık kontrol edilebilmesi de büyük bir gelişme. Kablosuz monitörler, doktora hastanın durumu hakkında, muayene sırasında aldıkları verilerden daha sık ve kolay bilgi sağlıyor. Doktorlar uzaktan yönetilen sistemlerin ileride hastalığın teşhisinde de kullanılabileceği fikrinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder