Salı, Ağustos 29, 2006

TV'Yİ KAPAT HAFIZANIZ AÇILSIN

Avustralya’da yapılan bir araştırma, daha iyi bir hafızaya sahip olmak için bulmaca çözmek ve daha fazla balık yemek kadar televizyonu kapatmanın da önemli olduğunu gösterdi.
Avustralya’da bilim haftası nedeniyle internet üzerinden yapılan araştırma, ayrıca bilim-kurgu romanları okuyanların daha iyi hafızaya sahip olduklarını, fazla alkol alanların isimleri bile daha zor hatırladığını gösterdi.
Araştırmaya katılan 29.500 kişi, bir alışveriş listesiyle bazı isimleri, yüzleri ve işleri hatırlamalarını, iki resim arasındaki farkı bulmalarını isteyen çeşitli soruları yanıtladı. Testlere katılan kişilere ayrıca televizyon izleme, alkol tüketimi, okuma gibi alışkanlıkları soruldu.
Hafıza araştırmasının sonucunda kadın ve erkekler arasında bir fark bulunmazken, televizyon izlemenin hafızayı etkilediği görüldü.
Araştırma sonucunda, iyi bir hafıza için televizyonu kapatma ya da en azından fazla izlememe tavsiyesinde bulunuldu ve günde 1 saatten az televizyon izleyenlerin daha iyi hafızası olduğu belirtildi.
Araştırmada, günde 2 kadehten az içki tüketenlerin hafıza ölçümünde daha iyi bir performans gösterdiği kaydedildi. Çapraz bulmaca çözenlerin alışveriş listesi ile yüzleri ve isimleri daha iyi anımsadıklarına dikkat çekilen araştırma sonucunda, haftada en az bir kez balık yiyenlerin de alışveriş listesini unutmama yeteneklerinin geliştiği görüldü.
Bu testin ortaya çıkardığı bulguların hafızayı geliştirmek için ipuçları verdiğini belirten uzmanlar, yine de test sonuçlarının istatistiki öneminin saptanmadığına ve bir internet araştırmasına katılanların yanlış bilgiler verebileceğine dikkat çekiyor.
Reuters ajansına bilgi veren nöro-psikolog Nancy Pachana da televizyonun hafıza için kötü olmadığını, bazı programların hafızayı geliştirici nitelikte olduğunu belirtiyor ve önemli olanın sağlık, iyi beslenme ve aktif yaşam biçimi olduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder